Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená jehněčí kýta s bramborami

U nás si popularitu získává jen pozvolna, ale v Anglii a Austrálii je jednou z nejoblíbenějších víkendových pečení. Ochutnejte ji, a pochopíte proč.

Vydání: 2012/9
Autor:
Hodnocení:
49 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Britská

Ingredience

    • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
    • 8 plátků sušené nebo anglické slaniny
    • 4 stroužky česneku
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 2 snítky rozmarýnu
    • 2 lžíce másla, změklého
    • 2 kg brambor (varný typ B), oloupaných a nakrájených na 1cm plátky
    • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA OMÁČKU

    • 1 lžíce másla
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 4 červené cibule, nakrájené na plátky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 250 ml červeného vína
    • 600 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
    • 1 lžíce džemu z červeného rybízu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru nožem otáčejte a pak otvory roztáhněte prstem. Rozmixujte slaninu, česnek, citronovou kůru a polovinu rozmarýnových lístků, osolte a opepřete. Pomocí prstů napěchujte směs do připravených otvorů. Zbytek rozmarýnu rozdělte na jednotlivé výhonky a ty nastrkejte do naplněných otvorů, aby lístky koukaly. Potřete maso máslem a řádně osolte a opepřete. Kýtu můžete ovázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar.

2 Plátky brambor osolte a opepřete, narovnejte do pekáče a kolem nalijte vývar. Navrch dejte jehněčí kýtu a dejte péct. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 170 °C a pečte další 1 hodinu a 15 minut.

3 Mezitím si připravte omáčku k masu. Na směsi másla a oleje opečte cibuli dozlatova. Zaprašte moukou a vzniklou jíšku míchejte 30 sekund. Zalijte vínem, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vmíchejte rybízový džem a vařte dalších 5 minut. Osolte, opepřete a podávejte s upečenými bramborami a jehněčím masem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí kýta na majoránce

20x velikonoční jehněčí

Přidat komentář