Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jelení hřbet s dýňovým zelím, špenátem a knedlíkem

„Máte-li dostatek času, nechte hřbet marinovat den dva v oleji s mrkví a kořením,“ doplňuje recept jeho autor Martin Korbelič, šéfkuchař vyhlášené bratislavské restaurace Le Monde.
Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 40 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 640 g jeleního hřbetu bez kosti
    • 1 kg dýně hokkaido
    • 1 cibule
    • 4 lžíce oleje
    • 1 lžíce másla
    • 1 bobkový list
    • 300 ml zeleninového vývaru
    • citronová šťáva na dochucení
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 4–5 lžic zakysané smetany
    • snítka čerstvého kopru
    • 1–2 lžíce medu

    NA ŠPENÁT
    • 500 g listového špenátu
    • 1 menší cibulka, nakrájená nadrobno
    • 1 lžíce másla
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř a muškátový oříšek
    • 150 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Dýni omyjte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a opékejte na něm cibuli dosklovita. Přidejte bobkový list, dýni a ještě chvíli vše opékejte. Podlijte vývarem a duste zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte šlehačku promíchanou se zakysanou smetanou, nechte vše ještě trochu zredukovat a dochuťte dýni medem, citronem a solí. Před servírováním vmíchejte nasekaný kopr.

2 Cibulku na špenát osmahněte dosklovita na másle, přidejte špenát a ještě chvíli opékejte. Špenát ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixujte ho na jemné pyré, propasírujte přes jemné síto a zjemněte smetanou.

3 Hřbet odblaňte a zprudka opečte ze všech stran na zbývajícím oleji, poté jej dejte na zhruba 10 minut dojít do trouby vyhřáté na 80 °C.

NĚCO NAVÍC

Podávejte s karlovarským či bramborovým knedlíkem. Máte-li chuť, ještě si ho opečte na másle.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Jelení wellington

20 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář