Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

Favorit velké části redakce – očarovala nás nakyslá chuť jablek v kombinaci s hutnými sušenými švestkami.

Vydání: 2012/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Středomořská

Ingredience

    • 4 pláty těsta filo (viz Něco navíc)
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 4 pevná kyselá jablka (např. Granny Smith)
    • 16 sušených švestek bez pecek
    • 3 lžíce armagnacu, koňaku nebo brandy
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • moučkový cukr na posypání
    • vanilková omáčka (viz Něco navíc) nebo vanilková zmrzlina k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Rozbalte těsto filo na pečicím papíru a potřete rozpuštěným máslem. Nechte ho takhle odpočinout a vyschnout 15–20 minut.

2 Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřince. Nakrájejte je na plátky a sušené švestky na čtvrtky. V míse ovoce promíchejte s armagnacem, cukrem a citronovou kůrou a přesuňte ho do středně velké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Těsto filo shrňte a rozlámejte. Vyjměte zapékací nádobu z trouby a posyp te těstem filo, aby úlomky trčely ozdobně nahoru. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.

3 Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC

  • Filo je těsto původem z Řecka a Turecka. Nahrazuje zde listové těsto, přičemž tenoučké archy těsta se potírají rozpuštěným máslem a skládají na sebe. Koupíte ho mražené v Marks & Spencer (500 g za 69,90 Kč) nebo v obchodech s řeckými či arabskými specialitami (např. Olympia, www.recky-obchod.cz, Farah, www.farahfood.cz).

 

  • Vanilkovou omáčku koupíte hotovou v IKEA (500 ml za 29 Kč) nebo jako Tatra Crème – vanilkové šodó v běžné obchodní síti (500 g kolem 30 Kč).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krambl ze sušeného ovoce

Hruškový krambl s čokoládou a perníkem

Zapečené švestky s oříškovou krustou

Fíky zapečené s medem a croissanty

Zapečené karamelové banány s bochánky

Někdo to rád horké!

30 podzimních jablečných sladkostí

Vášeň pro jablka

Přidat komentář