Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

4.8/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8321 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 1657 g
Tuky 83 g
Vláknina 228 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Favorit velké části redakce – očarovala nás nakyslá chuť jablek v kombinaci s hutnými sušenými švestkami.

Suroviny

filo těsto 4 plátky
viz Něco navíc
máslo 100 g
rozpuštěné
pevná, kyselá – např. Granny Smith
sušené švestky 16 ks
bez pecek
lze nahradit koňakem nebo brandy
nastrouhaná z 1 biocitronu
na posypání
vanilková omáčka
viz Něco navíc, nebo vanilková zmrzlina k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Rozbalte těsto filo na pečicím papíru a potřete rozpuštěným máslem. Nechte ho takhle odpočinout a vyschnout 15–20 minut.

2

Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřince. Nakrájejte je na plátky a sušené švestky na čtvrtky.

3

V míse ovoce promíchejte s armagnacem, cukrem a citronovou kůrou a přesuňte ho do středně velké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut.

4

Těsto filo shrňte a rozlámejte. Vyjměte zapékací nádobu z trouby a posyp te těstem filo, aby úlomky trčely ozdobně nahoru. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.

5

Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC

  • Filo je těsto původem z Řecka a Turecka. Nahrazuje zde listové těsto, přičemž tenoučké archy těsta se potírají rozpuštěným máslem a skládají na sebe. Koupíte ho mražené v Marks & Spencer (500 g za 69,90 Kč) nebo v obchodech s řeckými či arabskými specialitami (např. Olympia, www.recky-obchod.cz, Farah).
  • Vanilkovou omáčku koupíte hotovou v IKEA (500 ml za 29 Kč) nebo jako Tatra Crème – vanilkové šodó v běžné obchodní síti (500 g kolem 30 Kč).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč