Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

3.7/5 Počet hodnocení: 29
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8710 kcal
Bílkoviny 299 g
Sacharidy 1432 g
Tuky 165 g
Vláknina 200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na obracení masa vcelku si pořiďte kuchyňské kleště. Díky nim z něj nevyteče žádná šťáva.

Suroviny

sušené švestky 10 ks
propláchnuté
sušené meruňky 10 ks
propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
dlouhé plátky
olivový olej 2 PL
na opečení
Na omáčku
koňak 50 ml
tymián 1 snítka

Postup

1

Panenky očistěte. Podélně udělejte uprostřed dlouhým tenkým nožem otvor. Ten naplňte sušeným ovocem – nám se osvědčilo vzít vždy jednu švestku a jednu meruňku a zastrčit je najednou co nejdál.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Naplněné panenky zabalte do slaniny a převažte kuchyňským provázkem. Pak je opečte ze všech stran na oleji dočervena (pánev s výpekem uchovejte na přípravu šťávy). Vložte do pekáčku a pečte asi 15–20 minut.

3

Panenku po upečení vyndejte z trouby, osolte a opepřete a přidejte tymiánové lístky. Nechte 10 minut odpočinout, odstraňte provázek a maso nakrájejte na plátky.

4

Na omáčku do pánve použité na opékání panenek přidejte výpek z pekáčku, koňak, tymián a zvolna zahřívejte 1 minutu – při tom z pánve odstraňte připečeniny. Dosolte a vypněte. Před podáváním do teplé šťávy zašlehejte kostičky studeného másla. Podávejte k masu, třeba s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.

NĚCO NAVÍC Plátky vs. motýlek. Plátky vždy krájejte pokud možno přes vlákno, 2 cm silné. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a nechat v celku. Lze také ukrojit plátek silný 4 cm, uprostřed ho nakrojit do 2/3, ale nedokrojit a rozevřít jako knihu. Spoj pak trochu sklepnout, vznikne tak větší medailonek – motýlek. Nádivky. Ideu s nádivkou z našeho receptu můžete rozpracovat podle vlastní fantazie. Umelte třeba kuřecí prsa se sušenou slaninou, okořeňte je a směsí panenku naplňte. Výborné jsou i podušené žampiony. Máte-li lanýžový olej, přikápněte ho také. Báječná je i kombinace kozího sýra a pažitky nebo petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč