Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí vinná klobása

Vinnou klobásu můžete hned upéct, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby povolila).

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: na 3kg klobásy
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Příprava 0:45

Ingredience

    • 1,5 kg vepřového masa z plece nebo krkovice, hezky prorostlé
    • 150–200 g rohlíků (cca 3–4 kusy)
    • 30 g soli
    • 1 lžička bílého pepře
    • 1 lžička muškátového květu
    • trocha nastrouhané kůry z biocitronu
    • 200 ml bílého vína
    • 300 ml mléka
    • skopová nebo vepřová střívka (koupíte je v Makru, na internetu nebo vám je prodá každý dobrý řezník)

Příprava jídla

Připravte maso a okořeňte ho

1 Z masa odkrájejte všechny šlachy a blány a nakrájejte ho na kostičky 2 x 2 cm. Oddělte při tom tučné a libové maso. Libové maso osolte a nechte aspoň den, ale klidně dva odležet.

2 Libové nasolené maso okořeňte muškátovým květem a bílým pepřem a pořádně ho rukama propracujte. Uvolní se při tom bílkovina, díky které bude klobása hezky držet pohromadě.

3 Libové maso umelte nejdřív nahrubo, pak ještě jednou najemno. (Tučné zatím nechte stranou, mele se jen jednou, protože tuk by se zahříval a z klobásy by se pak vypékal).

 

Zpracujte prát a naražte klobásu

Směs mletého masa s pečivem se odborně nazývá prát. Snažte se, aby během zpracování zůstal co nejstudenější, klobása pak bude krásně držet pohromadě.

1 Pečivo pokrájejte a namočte do vína, smíchejte ho s umletým libovým masem a zalijte mlékem. Pak směs rukama důkladně promačkejte.

2 Maso hněťte tak dlouho, až začne lepit. Prát by při tom neměl překročit teplotu 14 ºC. Podle potřeby můžete dolít mléko či víno.

3 Do prátu přidejte kostky tučného masa a směs znovu najemno umelte – z mlýnku by měly vycházet stejnoměrné ,nitky‘.

4 Do misky se střívkem kápněte trochu oleje a v celku ho navlečte na plnicí nástavec potřený olejem. Pokud dobře neklouže, přidejte olej, aby se neprotrhlo.

5 Prát postupně vkládejte do mlýnku a plňte střívko. Na tuhle fázi je dobré mít pomocníka – jeden točí klikou a přidává prát, druhý se soustředí na plnění střívka.

 

Krůček do finále

Jednotlivé porce oddělíte tak, že klobásu zakroutíte a odtrhnete nebo odstřihnete od zbytku. Kousky klobásy stočte do šneku, propíchněte špejlí, lehce potřete sádlem a při 120 ºC pečte v troubě dozlatova. Pozvolné pečení zajistí, že klobása nepraskne a zůstane šťavnatá. Kaloričtější, ale extra lahodná je úprava, kdy klobásu v pekáčku zalijete smetanou a upečete dozlatova v troubě vyhřáté na 150 ºC.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak podle receptu jsem delal porve a muzu rici ze jsou skvele

Přidat komentář