Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Vepřová roláda se švestkovou omáčkou

Popis receptu: 
Pokud máte rádi maso v kombinaci se sladší omáčkou, určitě tento recept vyzkoušejte.
Autor: Tereza Rejzlová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    1 kg vepřové plece, 400 g sušených švestek, 300 g povidel, 0,5 l červeného suchého vína, 0,5 - 1 l vývaru, 300 g plátků slaniny, 3 cibule, sůl, pepř, 1 tyčinka skořice, polovina citronu, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce sádla nebo oleje

Příprava jídla

Sušené švestky namočíme alespoň na hodinu co červeného vína. Vepřové plecko rozkrojíme jako knihu, rozklepeme, osolíme a opepříme, potřeme povidly, poklademe plátky slaniny, na ně položíme sušené švestky a vše zavineme do rolády, kterou zpevníme provázkem. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a roládu na něm opečeme dohněda ze všech stran. Roládu vyndáme a do stejného hrnce vhodíme 3 cibule pokrájené nahrubo, které opečeme dosklovita. Cibuli zaprášíme hladkou moukou a asi 2 minuty opékáme, poté ji zalijeme červeným vínem. Do hrnce vrátíme roládu, přisypeme zbylé sušené švestky, zbylá povidla, přidáme tyčinku skořice a vše dolijeme vývarem tak, aby byla roláda alespoň do poloviny ponořena. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 2 hodiny. Občas kontrolujeme - roládu obrátíme, případně podlijeme vývarem. Když je roláda měkká, vyjeme ji z hrnce a veškerou máčku propasírujeme přes cedník, získáme krásně krémovou a hladkou omáčku. Omáčku osolíme podle chuti a přidáme šťávu z 1 poloviny citronu. Roládu zbavíme provázku a nakrájíme. Na talíř nalijeme omáčku a na ni položíme roládu. Podáváme se šťouchanými nebo s pečenými bramborami. Pokud se Vám tento recept líbí, navštivte mé facebookové stránky s dalšími recepty s názvem "Benátecká gurmánka".

Přidat komentář