Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zadělávané dršťky s tymiánem

Zadělávané dršťky s tymiánem

4.3/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5548 kcal
Bílkoviny 339 g
Sacharidy 384 g
Tuky 292 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených).

Suroviny

předvařené, lze nahradit 3 kg čerstvých
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
sádlo 100 g
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
drcený
tymián snítka
lístky
majoránka (drhnutá) 2
čerstvé + trocha na ozdobení
studené
petrželka 1 PL
nasekaná, na ozdobení
lze nahradit žemlovým knedlíkem, k podávání

Postup

1

Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru.

    2

    Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

      3

      Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá.

        4

        Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut.

          5

          Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem.

            6

            Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky.

              7

              Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.

              Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.

              NĚCO NAVÍC

              • Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
              • Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.

              Související články

              Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

              Autor: redakce Apetitu

              Apetit 2013/2

              Komentáře

              22.07.2015 11:19

              Neuvěřitelně lahodné a chutné jídlo, zvlášť vhodné pro chladnější období.

              Apetit magazín

              TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

              TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

              Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

              Obchod Apetit

              Dostupný
              399 Kč
              279 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              319 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              319 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              279 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              319 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              279 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              319 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              279 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              319 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              319 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              279 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              279 Kč