Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžové arancine s ragú

Arancine v Palermu jsou kulaté, kdežto na východní Sicílii mají protáhlý tvar a říká se jim arancini. V obou variantách je to skvělé jídlo do ruky!

Vydání: 2013/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 10 arancin
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutíSmažení 10 minut
PT1H
Smažení 1:00
Maso Italská

Ingredience

    • asi 1,2 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 50 g másla
    • 1 sáček mletého šafránu
    • 500 g rýže na rizoto (např. odrůdy arborio, vialone nano…)
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 125 g strouhaného parmazánu
    • 100 g sýra caciocavallo (kaškaval), primosale nebo scamorza, nakrájeného na kostičky
    • olej na smažení
    • strouhanka na obalení
    • šalvějové lístky na ozdobení



    •  
    •  

    NA RAGÚ

    • panenský olivový olej
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 malá mrkev, nakrájená nadrobno
    • 1/2 řapíku celeru, nakrájený
    • 250 g mletého hovězího masa
    • 250 ml bílého vína
    • 50 g koncentrovaného rajčatového protlaku (Heinz tomato paste)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 100 g hrášku (nemusí být)
    • 50 g strouhaného parmazánu

Příprava jídla

1 Zahřejte vývar a přidejte do něj šafrán. Na másle zpěňte cibuli dosklovita. Přisypte rýži a míchejte asi minutu, až zprůhlední. Zalijte sběračkou vývaru a míchejte, až se vstřebá, pak přidejte další sběračku, a tak za stálého míchání pokračujte, až bude rizoto hotové. Vypněte, vmíchejte strouhaný parmazán, případně dosolte, a rozprostřete rizoto na tác v nízké vrstvě, aby rychleji vychladlo.

2 Na ragú na troše oleje zpěňte cibuli, mrkev a celer dosklovita. Přidejte maso a zastříkněte vínem. Osolte, opepřete, přidejte protlak a vařte asi půl hodiny na nízkém plameni. Na poslední 2 minuty vsypte hrášek. Do hotového ragú vmíchejte parmazán.

3 Lžíci rýže vezměte do dlaně a prstem v ní vytvořte prostorný důlek. Do něj dejte asi 2 lžičky ragú a do něj vtiskněte sýr. Rýži nad náplní uzavřete a zformujte kouli – měla by mít průměr zhruba 5 cm. Nakonec arancinu obalte ve strouhance. Pokračujte s další rýží, ragú a sýrem až do spotřebování přísad.

4 Takto připravené arancine smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. V malém kastrůlku můžete na rozpáleném oleji osmažit lístky šalvěje a pokrm jimi ozdobit.

NĚCO NAVÍC

 

  • V našem receptu jsme si dali hodně záležet i na rýžovém obalu, ale rýži lze jen uvařit ve vroucí osolené vodě a po scezení nechat zchladnout a promíchat s nálevem z pár nitek šafránu, sýrem a pro jistotu s vejcem.
  • Základní náplň je sice ragú, ale setkat se můžete i s mnoha jinými variantami. Nejčastěji se arancine plní pouze sýrem nebo kouskem sýra a kouskem dušené šunky. Lahůdkou je zabalit do arancin kousek sýra a kousek másla. Taky se dá do rýže zamíchat dušený hrášek a neplnit ničím.

 

  • Sýr si vyberte podle chuti; námi doporučované primosale (velmi mladé pecorino), caciocavallo a scamorzu (pařené sýry připomínající oštiepok) koupíte v italských lahůdkách.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králík se slaninou

Fenyklovorajčatový salát s grilovanou rybou

Italská rajčatová polévka

Vepřové v mléce

50 nejlepších receptů s mletým masem

Přidat komentář