Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boloňské špagety
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 89
Více než hodinu Velmi snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 26 g
Tuky 65 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Janiny ‚boloňské špagety‘ jsou supersnadné, a navíc uvařené z toho, co máte běžně po ruce (v ledničce). Chutnat bude i malým dětem!

Suroviny

středně velká
mrkev 1 ks
větší
řapíkatý celer 1 ks
olej 2 PL
lze nahradit sádlem
zhruba 1 konzerva o 70 g
sůl ½ ČL
nebo více, podle chuti
k podávání

Postup

1

Oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte 2 minuty trochu změknout.

2

Přidejte  cibuli a celer a další 2 minuty míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.

3

Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. 

4

Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne.

5

Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně – každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu.

6

Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce probublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.

7

Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte se špagetami uvařenými podle návodu na obalu a najemno nastrouhaným parmazánem.

Recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Komentáře

03.07.2021 15:31
Jé ,hned jsem podle popisu poznala ,kdo je autorem receptu. Takhle si vařím Boloňskou často a už celkem dlouhou dobu. Jana má recepty vychytané do posledního detailu. Dobrou chuť
27.02.2015 11:57

k boloňské omáčce vždy tagliatelle...

13.10.2015 16:27

Dobrý den Miloši, recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové. Stejně jako příprava ani podávání není ortodoxní. Jana nám zkrátka jídlo naservírovala tak, jako ho mají v její rodině nejraději a jak se povede každému, i začínajícímu kuchyři. Boloňskou se vším všudy si můžete uvařit podle Giafrancova receptu: http://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s-…

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč