Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné na 24 oplatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 331 g
Tuky 176 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvěle ladí se zmrzlinou.

Suroviny

zlatý sirup 125 g
na vymazání plechu
tmavá čokoláda 200 g
aspoň 50 % kakaové hmoty

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech nasypte mandle a opražte je v troubě dozlatova; trvá to 4–5 minut. Pak je nasekejte nahrubo a odložte stranou.

2

V kastrůlku smíchejte cukr, zlatý sirup a 60 ml vody. Přiveďte k varu, namočeným štětcem setřete dolů stěny rendlíku a na středním plameni uvařte tmavý karamel; vzniknout by měl během 5–6 minut. Mezitím lehce potřete máslem plech. Do kastrůlku vmíchejte
opražené a nasekané mandle. Směs vylijte na připravený plech a nechte ztvrdnout.

3

Tvrdou mandlovou hmotu nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte na jemný griliáš. Na plech vyložený lehce pomaštěným pečicím papírem sypte z griliášové směsi v tenké vrstvě obdélníky o velikosti cca 7 x 9 cm. Postupně je pečte do rozpuštění; trvá to 3–5 minut.
Pak vyjměte a nechte vychladnout.

4

Základ griliášových oplatek opatrně přeneste na mřížku. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a opatrně jí potřete oplatky. Dejte je do lednice ztuhnout. Podávejte se semifreddem nakrájeným na plátky.

Tipy & triky
Zlatý sirup koupíte jako golden syrup v Marks & Spencer (tam ho mají v průhledných lahvičkách) či v Tescu (v konzervě) v oddělení mezinárodních specialit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč