Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát z čerstvého špenátu, hub a slaniny

Vláčné lístky, pevné houby a vlahá, pikantně křupavá zálivka vytvoří podivuhodný kontrast. Zálivku jsme si vypůjčili z Valašska, kde se odedávna používá na salát z čerstvého zelí.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Zelenina

Ingredience

    • 600 g čerstvých špenátových lístků (teď je k mání takzvaný zimní špenát)
    • 250 g čerstvých žampionů, nakrájených
    • na plátky
    • 200 g slaniny
    • 2–3 lžíce octa
    • 1 lžíci krupicového cukru, nejlépe přírodního
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Špenátové lístky důkladně propláchněte, větší natrhejte. Vložte je do cedníku spolu s plátky hub a přelijte vroucí vodou. Přesuňte do mísy.

2. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a na nepřilnavé pánvi je na středním plameni pomalu vyškvařte. Cukr rozpusťte v octu a směs přidejte do pánve (opatrně, horký tuk prská!). Ihned přelijte přes salát a okamžitě podávejte, než začne slanina tuhnout. Podle chuti osolte a opepřete.

Zdravě železItá zeleň
Pověsti o velkém obsahu železa ve špenátu jsou prý přehnané, přesto ho v sobě má dost. Abyste zachovali i vitamin C, čerstvý špenát nevařte, jen krátce spařte.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.16

Přidat komentář