Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort s malinami a pistáciemi

Svěží jako samo jaro!

Vydání: 2013/4
Autor:
Hodnocení:
44 (hlasy)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 60 g másla + na vymazání
    • 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
    • 175 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
    • 200 g hladké mouky
    • hrubá mouka na vysypání formy

    NA KRÉM

    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 500 g mascarpone
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 4 lžíce moučkového cukru

    NA DOKONČENÍ

    • 200 g mražených malin
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíce malinového džemu
    • 1 lžíce pomerančového likéru cointreau (nemusí být)
    • nasekané pistácie na obalení
    • vajíčka z marcipánu nebo bonbonů na ozdobení
    • moučkový cukr na rozprášení

     

     

Příprava jídla

1 Vymažte a vysypte rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a troubu předehřejte na 175°C. V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte vychladnout. Bílky prošlehejte, přidejte krupicový cukr (1 lžíci dejte stranou) a ušlehejte na pevný sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s odloženou lžící cukru, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou; trvá to asi 5 minut. Pak je krátce zašlehejte do bílků. Do směsi opatrně vmíchejte mouku a následně vlažné máslo. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 40-45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

2 Pečte asi 40-45 minut. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

3 Maliny nahrubo rozmačkejte, nechte na cedníku 5 minut vykapat a promíchejte s cukrem a džemem. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Promíchejte ji s mascarpone, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Část krému si odložte na boky.

4 Korpus dvakrát vodorovně prořízněte. Pokud chcete, korpusy pokapejte cointreau. Spodní díl poklaďte polovinou malinové náplně a na ni navršte polovinu mascarponového krému. Zakryjte středním dílem korpusu a lehce přimáčkněte. Postup opakujte a vše zakryjte vrchním dílem korpusu. Znovu lehce přimáčkěte a nechte 10 minut v lednici odpočívat. Pak potřete odloženým krémem boky a obalte v sekaných pistáciích. Vršek dortu ozdobte vajíčky a pocukrujte.

TIPY NA NÁKUP
Bonbony ve tvaru vajíček jsme koupili v Marks&Spencer. Větší jsou obarvená křepelčí vajíčka.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Křupavý celerový salát s fenyklem, jablky a ořechy

Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami

Sladké Velikonoce!

Dokonalé slavnostní dorty

Velikonoční hostina

Přidat komentář