Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Knedlíčková kuřecí polévka

Kvalitní vývar je kouzelnou ingrediencí, která polévku povýší na mocnou zbraň. Pokud nemusíte dodržovat židovské tradice, nahraďte mleté macesy strouhankou z dietních sucharů.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dokončení polévky: 20 minut
PT2H
Vaření 2:00

Ingredience

    • 4 kuřecí stehna s kůží a kostmi
    • 1 mrkev
    • 1 cibuli
    • hrst čerstvého kopru
    • sůl a pepř na dochucení

    Na knedlíčky:

    • 2 vejce
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 2 lžíce perlivé vody
    • 50 g drcených macesů nebo strouhanky
    • ½ lžičky soli

     

Příprava jídla

1. Kuřecí stehna zalijte ve velkém hrnci asi půldruhým litrem studené vody, přidejte mrkev, cibuli, sůl a uveďte do varu. Pak plamen stáhněte, aby se budoucí vývar jen mírně provářel (můžete ho připravit i den předem, stejně jako knedlíčky). Průběžně odstraňujte bílou pěnu z povrchu.

2. Po čtyřiceti minutách vyjměte kuřecí stehna, odstraňte kůži a maso naloupejte na vlákna; dobře to jde pomocí vidličky. Kosti vraťte do hrnce a pomalu vařte ještě hodinu a půl. Na závěr polévku přeceďte a podle potřeby dosolte a opepřete.

3. Vejce, vodu a olej spolu promíchejte, přidejte strouhanku, osolte a propracujte. Zabalte do fólie a uložte zhruba na půl hodiny do chladu; směs pak půjde lépe tvarovat. Poprašte si ruce trochou strouhanky a vytvořte asi dvanáct knedlíčků. Zhruba pět minut je povařte.

4. Do horkého vývaru vložte maso, povařené knedlíčky a ještě krátce prohřejte. Ozdobte koprem a podávejte. 
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jen bych se ráda zeptala, z jakého důvodu je vhodné ostraňovat během přípravy vývaru z jeho povrchu bílou pěnu? Jak vlastně vzniká a z čeho je? Děkuji předem za Vaše odpovědi *
Obrazek uzivatele
Bílá pěna je myslím sražená bílkovina z masa a pokud vím, odstraňovala se z estetických důvodů. Navíc se prý vývar čistil od částeček narušujících čirost vaječným bílkem. Nic z toho nedělám, a všichni si pochvalují.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.71

Přidat komentář