Příprava pita chleba je poměrně jednoduchá. Pokud máte rádi plněné chlebové placky, kebab či falafel, pak by ve vašem repertoáru neměl chybět. Stačí trošku trpělivosti a domácí pita chléb je na světě. Rozdíl určitě poznáte.
Suroviny
Postup
Do připravené větší mísy prosejeme mouku, přisypeme sušené kvasnice, sůl a suché suroviny důkladně promícháme.
Uprostřed směsi uděláme důlek a přilijeme vlažnou vodu a olivový olej. Od středu do vody postupně vmícháme ostatní mouku, dokud nezískáme celistvou lepivou kouli těsta.
Těsto je třeba dobře propracovat, dokud nebude vláčné a nepřesntaně lepit. Trvá to asi 5-10 minut.
Potom mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat cca 30 minut.
Troubu mezitím zahřejeme na 250 °C.
Z těsta postupně odebíráme větší kuličky o velikosti asi 50g. Ty rozválíme na asi 0,5 cm silné placky, které necháme ještě dalších 10 minut odpočinout.
Placky přendáme na plech a pečeme v rozpálené troubě asi 10 až 15 minut - dokud nezískají zlatavou barvu.
Upečený pita chléb ještě horký dáme do igelitového sáčku a dobře uzavřeme. Díky tomu zůstane vláčný.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com