Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s dipem z grilovaného lilku vás naladí na středozemní notu. Lilek nemusíte grilovat, stačí ho upéct v troubě (rozehřáté na 220 °C asi 40 minut), ale bude tak mít slabší uzenou příchuť.

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Salát Středomořská

Ingredience

    • 400 g lilku
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1 lžíce řeckého nebo hustého smetanového jogurtu
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce panenského olivového oleje + na potření
    • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
    • 2 velké libanonské ploché chleby (nebo chléb pita)
    • 100 g červené quinoy (viz Něco navíc)
    • 1 oválné masité rajče, zbavené semen a nakrájené na kostičky
    • 1/2 salátové okurky, oloupané, zbavené semen a nakrájené na kostičky
    • 1 jarní cibulka, nakrájená na plátky
    • 1 velký svazek kudrnky, lístky nasekané nahrubo
    • hrst mátových lístků, nasekaných

Příprava jídla

1 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne. Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku. Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.

2 Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.

3 V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat. Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.

4 Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.

5 Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.

NĚCO NAVÍC
Quinoa je obilnina původem z jihoamerických And, červená quinoa je pak jednou z odrůd quinoy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Křupaví pstruzi s hnědým máslem

Kyjevský řízek s petrželkovou strouhankou

Zelené kuřecí kari

Mrkvovokoriandrová polévka

Mexický rybí salát

Originální saláty 20x jinak

Přidat komentář