Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panna cotta s balzamikovými jahodami

Jemná panna cotta (v překladu vařená smetana) by byla skvělá jen se samotnými jahodami, ale když ji doplníte další osvědčenou kombinací – jahodami marinovanými v balzamikovém octě –, získáte doslova esenci italské kuchyně.

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT20M
Příprava 0:20
Italská

Ingredience

    • 2 lžičky jemně mleté želatiny (např. Dr. Oetker)
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 40 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný (včetně dřeně)
    • rostlinný olej na vytření formiček

    NA JAHODY

    • asi 1 litr čerstvých jahod
    • 3 lžíce balzamikového octa
    • 1 lžíce moučkového cukru
    • 1/2 lžíce čerstvě drceného pepře

Příprava jídla

1 Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Čtyři plastové formičky velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni. Přidejte želatinu a 1–2 minuty zahřívejte či vařte do rozpuštění (řiďte se návodem na obalu, s každou želatinou se totiž pracuje jinak).

2 Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte.

3 Jahody pokrájejte, dejte do mísy a smíchejte je s balzamikem, cukrem a pepřem. Nechte stát 30 minut. Pak podávejte k panna cottě.

TIPY & TRIKY

  • Budete-li chtít připravit 8 báboviček, nedávejte dvojnásobné množství želatiny, ale jen 3 lžičky; panna cotta je pak moc ,želatinová‘.
  • Nemáte formičky na panna cottu? Rozlijte svařenou smetanu do silikonových formiček na muffiny, běžných porcelánových hrnečků nebo do skleniček.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami

Minipavlova s jahodovou šlehačkou

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

30x božské jahody, které si zamilujete

reklama

Přidat komentář