Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Nesmírně jednoduchý recept na paštiku, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Na minulých ročnících Apetit pikniku se s touto dobrotou vytáhla Petra Vondrová, kulinářka z blogu www.babovko.cz.

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
63 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
P
Chuťovka Francouzská

Ingredience

    • 4 lžíce brandy
    • 100 g sušených brusinek, propláchnutých
    • 500 g kuřecích jater
    • 200 g másla + 200 g na závěrečné zalití paštiky
    • 2 šalotky, najemno nasekané
    • 2 stroužky česneku, rozmáčknuté plochou hranou nože
    • 1 snítka čerstvého tymiánu
    • 4 lžíce smetany ke šlehání
    • sůl a pepř na dochucení
    • kuličky růžového pepře a tymián na ozdobu

Příprava jídla

1 Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc. Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.

2 Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova. Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte. Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová. Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.

3 Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem. Znovu vše důkladně promixujte. Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.

4 V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Německý tvarohový koláč s rozinkami

Grilované vepřové ramínko

Malajské kari taštičky

Zmrzlina malinové mojito

Party chuťovky

Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.

Přidat komentář