Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýrový koláč

Je hned hotový, skvěle vypadá a ještě líp chutná – zkrátka dokonalý slaný dezert! Můžete použít jakýkoli sýr, pevnější druhy nahrubo nastrouhejte.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Rozmrazení: 4 hodiny + Prohřátí: 20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 250 g listového těsta, chlazeného nebo mraženého
    • 25 g másla
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 2 cibule, nakrájené na plátky
    • 1 středně velkou bramboru, nakrájenou
    • na tenké plátky
    • 2 rozdrcené stroužky česneku
    • 2 lžíce lístků čerstvého či 1 lžičku sušeného, rozemnutého tymiánu
    • 150 g rozdrobeného měkkého sýra (například kozího, ovčího – brynzy – nebo sýra s modrou plísní)
    • 3 vejce
    • 200 ml zakysané smetany
    • hrst lístků rukoly (nemusí být)

Příprava jídla

1.  Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm; důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit.
 
2. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sejměte a vraťte těsto na pět minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o deset stupňů

3. V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova; trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty; pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozestřete.

4. Promíchejte smetanu a vejce; můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut. Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje.

5. Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.

Jak zamrazit:
Koláč nechte ve formě úplně vychladnout a pak ho i s ní zabalte do mrazicího sáčku. Uzavřete a až na měsíc zmrazte. Před podáváním ho rozbalte a nechte asi čtyři hodiny stát v pokojové teplotě. Pak předehřejte troubu na 180, horkovzdušenou na 160 stupňů a pečte koláč dvacet minut. Podávejte ho teplý, případně posypaný rukolovými lístky.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak už ho mám v troubě a vypadá velmi slibně. Až na ty okraje. Měla jsem je rovnou vymodelovat, to přece není problém. Dělám tímto způsobem pizzu. Nevím, kolik těch fazolí by muselo bejt, aby se těsto nechalo uprostřed udusat a okraje by vystoupily. Nestalo se tak. Zadruhé škoda těch fazolí, opravdu stačí udělat na začátku větší kolo těsta okraje přitisknout podél stěny nádoby.
Obrazek uzivatele
No my jsme ho delali vcera a chutnal vyborne...meli jsme podobny problem s okrajemi....papir jsme se snazili zatizit cockou...ta popadala a pak jsme ji chroupali;)...jinak vybornej recept...
Obrazek uzivatele
koláč byl úžasný, moc nám chutnal a okraje byly nadýchané a křupavé (přestože se nám těsto při vysypávání těch fazolí překlopilo:))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.37
Obrazek uzivatele
No s okraji jsem měla velikánský problém, těsto se mi scvrkávalo doprostřed...nakonec jsem to nějak zvládla a koláč mi moc chutnal
Obrazek uzivatele
Tento recept tu má i video, ale není tady, přímo u receptu. Je v jiné rubrice. Nebo ho tu někdo vidíte?
Obrazek uzivatele
Zdravm Vas, video zde umistime:) Do tydne tu bude...

Přidat komentář