Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée

Křehké těsto s mandlemi, jemná náplň se šťavnatými meruňkami a navrch korunka ze zkaramelizovaného cukru – variace na ‚zapečený krém‘ je skutečným dezertem snů!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 10 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT40M
Pečení 0:40
Dort

Ingredience

    • 140 g másla
    • 100 g přírodního krupicového cukru
    • 250 g hladké mouky
    • 25 g mletých mandlí
    • 1 vejce, lehce ušlehané

    Na náplň:

    • 250 g sušených meruněk (ve vakuovém balení jsou vláčnější), opláchnutých
    • 170 ml sladkého dezertního vína
    • 100 přírodního krupicového cukru + ještě 4 lžíce na krustu
    • semínka vyškrábaná z jednoho lusku nebo špetku pravé mleté vanilky
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 4 vejce

     

Příprava jídla

1. Máslo a cukr utřete takzvaně do pěny a vytvořte světlou směs. Přidejte mouku, mandle a poté i vejce. Těsto rychle prohněťte, aby se náležitě spojilo. Vyválejte ho do koule, zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit. 

2. Mezitím připravte náplň. Meruňky dejte do mísy; prudce svařte víno s cukrem a směsí zalijte sušené ovoce. Ve tomtéž rendlíku (nemusíte ho mýt) přiveďte k varu smetanu s vanilkou. Stáhněte plamen a nechte smetanu natáhnout aroma.

3. Rozehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Vyválejte těsto tak, aby se vešlo do vroubkované koláčové formy o průměru 23 cm, a pak ho dejte i s formou na deset minut do mrazáku. Dno korpusu vyložte fólií nebo pečicím papírem a posypte suchými fazolemi, které papír zatíží, aby se při předpékání nenadnášel. Pečte dvacet minut, poté fazole s papírem opatrně sejměte (fazole můžete použít ke stejnému účelu klidně víckrát) a ještě pár minut pečte, aby dno korpusu trochu zezlátlo. Korpus vyjměte a snižte teplotu v troubě o šedesát stupňů.

4. Zatímco se peče korpus, rozšlehejte v míse vejce. Přes cedník do nich nalijte vanilkovou smetanu a opět šlehejte. Poté přidejte tekutinu z meruněk a ze vzniklé směsi našlehejte krém. Rozpulte meruňky a řeznou stranou dolů je přichyťte na dno korpusu. Na ovoce nalijte krém (možná se vám zdá příliš řídký, ale pečením ztuhne) a vraťte na dvacet až třicet minut do trouby, dokud nebude náplň téměř hotová.

5. Vyjměte koláč a nechte ho zchladnout. Před podáváním ho posypte zbylým cukrem a ten roztavte horkovzdušnou pistolí nebo pod rozehřátým grilem. Krustu nechte ještě minutku ztvrdnout, pak koláč rozkrájejte a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento koláč mi přišel příliš!!!!sladký!!!!!
Obrazek uzivatele
mi nechutnal. Náplň mi připomínala chutí převřené mléko.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.54
Obrazek uzivatele
koláč měl dobré těsto, krém z vína také výborný, jen nevím jestlisušené meruňky byly to pravé...

Přidat komentář