Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramboráčky se slaninou

Pikantní, slané, křupavé = ideální po mejdanu! Placky si můžete připravit v předvečer a pak jen usmažit. Tyhle bramboráčky mají za vzor švýcarské rösti a na rozdíl od české klasiky se připravují z vařených brambor.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Vaření 0:25

Ingredience

    • 150 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájené na malé kostičky
    • olivový olej (nejlépe light) na smažení
    • 2 cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
    • 5 velkých lojovitých brambor ve slupce
    • sekanou petrželku nebo rozemnutou majoránku
    • 150 g strouhaného tvrdého sýra typu ementál
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi osmahněte na lžíci oleje kostičky slaniny, až budou hezky křupavé. Pak je vyjměte, nejlépe pomocí děrované naběračky, a přesuňte do mísy. Ve zbylém oleji (případně trochu přilijte) osmahněte plátky cibule, až začnou zlátnout. Vyjměte je a přidejte k vyškvařené slanině.

2. Dobře omyté brambory dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou, osolte a povařte asi dvanáct minut, aby zůstaly pevnější. Sceďte, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy ke slanině a cibulce. Přisypte petrželku nebo majoránku, sýr, případně osolte a opepřete (slanina i sýr bývají dost slané i kořeněné, raději ochutnejte).

3. Směs dobře propracujte a vytvarujte z ní dvanáct až patnáct placiček; ještě je trochu zploštěte. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova. Podávejte se sázenými vejci a rajčaty.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.46

Přidat komentář