Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tmavý chléb

Chutná úplně jinak než jeho bílý bráška – a přitom ho vyrobíte stejně snadno!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 1 bochník
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 3 hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 350 g jemné celozrnné pšeničné mouky
    • 100 g jemně mleté špaldové mouky
    • 50 g žitné mouky
    • 2 lžičky soli
    • 7 g sušeného droždí
    • 100 g slunečnicových semínek
    • 25 g kmínu
    • 50 g máku
    • 70 ml melasy
    • tuk na vymazání mísy
    • sezamová semínka na ozdobení bochníku

Příprava jídla

1. Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, přilijte do něj jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2. Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3. Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4. Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Přestože je chléb nezvykle trochu nasládlejší (asi kvůli Melase), je vynikající a všem se moc líbil. Přístě bych možná přidal o 1 čajovou lžičku více soli. Zkuste, nebudete litovat.
Obrazek uzivatele
namá chybu!!!
Obrazek uzivatele
mne sa zda byt dost sladky, takze ho nikto nechcel jest :( navyse nedrzal formu bochnika, vyzeral skor ako placka. Ak nechcete byt sklamani, nedoporucujem...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.30

Přidat komentář