Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pusinkový dort s mangem a malinami

Lehký, nadýchaný i křupavý osvěžující dezert, který potěší i ty největší zmrzlinové fanatiky!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 3 hodiny
PT1H15M
Pečení 1:15
Dort

Ingredience

    • 4 bílky z velkých vajec
    • 200 g přírodního krupicového cukru
    • 1 lžíci škrobové moučky (maizeny)
    • ¼ lžičky soli a ztužovače šlehačky
    • 1 lžičku bílého octa, nejlépe vinného
    • Na jogurtovou náplň (sorbet):
    • 100 g přírodního krupicového cukru
    • 2 velká zralá manga, oloupaná a bez pecky
    • šťávu ze 2 limetek
    • 300 g bílého jogurtu (viz Tip)
    • 140 g malin + několik na ozdobu

    K podávání:

    • 2 lžíce moučkového cukru

     

Příprava jídla

1. Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.

2. Těstíčko rozprostřete do vyznačených kruhů a pečte nebo spíš sušte hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Pak nechte korpusy vychladnout na mřížce.

3. Během pečení si připravte jogurtovou náplň. Nad středním plamenem rozpusťte cukr ve 100 ml vody Vzniklý sirup přelijte do velké mísy, aby vychladl. Mezitím vložte do mixéru mango, maliny, limetkovou šťávu a rozmixujte je na jemné pyré. Spolu s jogurtem ho pak pečlivě zamíchejte do sirupu.

4. Prošlehejte přísady na sorbet a vzniklou směs dejte v plastové krabičce aspoň na čtyři hodiny do mrazáku. Každou hodinu promíchejte (postupujte od krajů ke středu), aby byl sorbet hladký.

5. Zmrzlinu přesuňte do chladničky a nechte asi tři čtvrtě hodiny povolit; sorbet by měl být měkký, ale ne rozteklý. Jeden korpus položte na talíř a navršte na něj zmrzlinu. Navrch dejte druhý korpus a uhlaďte vnější strany plochým nožem. 6. Dezert nechte hodinu vychladit a před podáváním ho ozdobte malinami a pocukrujte.

Vybírejte chytře
Nejlepší volbou je pravý řecký jogurt (nabízí ho prodejna v Radhošťské ulici 1, Praha 3); je zahuštěný, takže má konzistenci jako zakysaná smetana. Z českých se mu nejvíc blíží bílý jogurt Madeta a Choceňský smetanový. Jakýkoli jogurt můžete nechat krátce vykapat v cedníku vyloženém utěrkou; zbavíte ho tak přebytečné syrovátky – ale pozor, také až třetiny hmotnosti! Počítejte s tím při nákupu.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.52

Přidat komentář