Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čekanka s pršutem a gremolatou

Další z typicky zimních druhů zeleniny získá fantastický odpich díky gremolatě, směsi citronové kůry s česnekem a petrželkou.
Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 1 hodina
P
Zelenina

Ingredience

    • 6 čekankových puků
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 25 g másla
    • 6 plátků pršutu
    • 200 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • 1 rozdrcený velký stroužek česneku
    • kůru nastrouhanou z jednoho citronu

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Spodní část čekankových puků seřízněte a odstraňte případné poškozené či zahnědlé listy. Puky podélně rozpulte.

2. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni část oleje s máslem; postupně v něm opečte ze všech stran čekankové puky. Olej a máslo podle potřeby doplňujte.

3. Okolo každého puku oviňte půlku plátku pršutu. Pak jednotlivé čekanky urovnejte hezky vedle sebe do zapékací formy. Přelijte vývarem, pevně překryjte alobalem a formu vložte na nejvyšší drážku do trouby. Duste tři čtvrtě hodiny, pak alobal sejměte a čekanku nechte ještě patnáct minut v troubě; puky díky tomu dokonale zvláční a pršut se vypeče dokřupava.

4. Z citronové kůry, petrželky a česneku smíchejte gremolatu – jídlu dodá svěžest a vůní. Těsně před podáváním ji nasyp­te na čekanku
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát z aromatických zelených lístků

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.28

Přidat komentář