Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bulgurový salát s tofunézou

Snadno vás přesvědčíme, že se klasický bramborový salát dá s úspěchem nahradit velmi zdravou verzí. Bulgur je výborný i jako příloha a připravuje se z něj známý sytý salát ‚tabbouleh‘.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6-7
Doba přípravy: Do 10 minut
PT15M
Vaření 0:15
Salát

Ingredience

    • 500 g bulguru
    • 1–2 menší cibule
    • 2 mrkve a petržele + 1 menší celer
    • 100 g nakládaných okurek nebo kaparů
    • 450 g tofunézy (krémový přípravek na bázi sójového tvarohu, nahradí majonézu)

    Na dochucení:

    • mořskou sůl, hrubě mletý čerstvý pepř
    • a 1–2 lžíce umeocta (japonský ocet
    • z navinulých švestek umeboši)
    • svazek pažitky, jemně nasekané

Příprava jídla

1. Bulgur připravte podle návodu na obalu – vaří se podobně jako rýže, obvykle v poměru jeden díl bulguru na dva díly vody, ale vody můžete dát o třetinu méně, aby zrna zůstala spíše sypká. Na závěr ho ještě nechte dojít pod poklicí.

2. Zeleninu uvařte v mírně osolené vodě doměkka a sceďte (vývar si můžete nechat na polévku). Nakrájejte zeleninu na kostky a smíchejte s tofunézou, okurkami a kapary. Osolte, opepřete a případně chuť dotáhněte umeoctem. Posypte pažitkou.

Lahodná zrna
Bulgur, to jsou hrubě mletá zrna naklíčené pšenice; znaly ho už staré civilizace. Je lehce stravitelný, nenadýmá a posílí děti, rekonvalescenty i sportovce. Jako příloha i součást salátů nikdy nevymizel z arabské a balkánské kuchyně. Zachutná všem, kdo rádi oříšky, blíží se jim trochu chutí.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kokosové kari s tofu

Špaldové halušky se zelím a špekem

Polévka z červené čočky

Čokoládová buchta se švestkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.72

Přidat komentář