Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Risotto primavera

Jídlo, které patří k italské klasice, je v této podobě dokonalou oslavou nejsvěžejší roční doby!

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
PT10M
Příprava 0:10
Italská

Ingredience

    • 300 g zeleného hrášku, nejlépe čerstvého
    • 4 středně velké cibulky, nejlépe šalotky
    • 3 jarní cibulky
    • 1 malý stroužek česneku
    • 250 g zelených fazolových lusků či (v sezoně) špiček chřestu
    • 1,3 l kvalitního drůbežího vývaru, ideálně domácího
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 80 g másla
    • 350 g italské kulatozrnné rýže (Carnaroli, Arborio nebo Vialone nano)
    • 100 ml suchého bílého vína
    • 100 g jemně strouhaného parmazánu
    • sůl, případně pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Pokud použijete mražený hrášek a fazolky, přelijte je na cedníku vroucí vodou a pak ihned propláchněte studenou, aby si zachovaly barvu. Cibulky včetně jarních najemno nakrájejte, stejně jako česnek. Máte-li čerstvý chřest, odstraňte tužší konce, případně oloupejte stonky a výhonky podélně překrojte na čtvrtiny. Vývar v hrnci uveďte do varu a pak plamen stáhněte, aby vývar jen jemně vřel.

2. Ve velkém a širokém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Vsypte cibulky a česnek a asi tři čtyři minuty za stálého míchání smažte, až zesklovatí (nenechte je ale zhnědnout). Plamen dejte na střední úroveň a vsypte rýži. Pečlivě ji promíchávejte, aby se zrnka obalila tukem a začala se jakoby pražit. Ve chvíli, kdy rýže začne syčet, přilijte víno. Míchejte asi minutu, aby se víno odpařilo.

3. Přilijte první dávku vývaru, asi sběračku a půl. Od téhle chvíle sledujte hodiny nebo si nastavte kuchyňský budík – risottu trvá vaření osmnáct až dvacet minut. Míchejte; jemně vroucí vývar se bude pomalu vsakovat do rýže. Promíchávejte hlavně u okrajů kastrolu, abyste žádné zrnko nenechali mimo dosah zvláčňující lázně. Další vývar přidejte vždycky až v okamžiku, kdy se předchozí dávka vsákla. S množstvím tekutiny to ale nepřehánějte; rýže si sama řekne o další dávku, začne si bublavě povzdychávat. (Pokud nedáte na emoce, protáhněte vařečku středem kastrolu – zůstává-li za ní sucho, je čas na další dávku vývaru.)
4. Po čtrnácti minutách přidejte k rýži připravenou zeleninu kromě chřestu, lehce ji osolte, případně opepřete. Chřest dejte do hrnce s vroucím vývarem, po čtyřech minutách ho vyjměte děrovanou naběračkou, a teprve teď přidejte k rýži. V této chvíli také začněte risotto ochutnávat – zrnka by měla začít vláčnět, ale ve středu zůstat pevná na skus. Jakmile risotto převaříte, bude opravdu mazlavé, ale nedovařená rýže také není to pravé. Takže když dosáhnete ideálu (možná nespotřebujete všechen vývar), stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte zbylé máslo a parmazán, zastříkněte vývarem a tři minuty nechte pod pokličkou dojít.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.68
Obrazek uzivatele
Zrovna se to vaří - jsem na to zvědavá, při ochutnávkách se to jeví velice dobře :-). Ještě co na to řekne manžel se švagrem - velicí masojedi, ale já už kus zvířete nemohu ani vidět - toto je pro mě podle mého gusta. Vaření zdar

Přidat komentář