
Broskve s borůvkami pošírované v karamelu
V nouzi můžete samozřejmě použít mražené nebo konzervované ovoce, ale pokud to aspoň trochu jde, dejte přednost čerstvému. Pochutnáte si!
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 3-6
Ingredience
- 250 g krupicového cukru
- šťávu a nakrájenou kůru z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
- 3 broskve
- 100 g borůvek
Příprava jídla
1. Do pánve s těžkým dnem a vysokými stěnami nebo do rendlíku nasypte cukr a zahřívejte ho, aby začal karamelizovat. Občas můžete nádobou zakroužit, ale nemíchejte.
2. Jakmile získá většina cukru tmavě zlatou barvu, přilijte půl litru vroucí vody a opatrně vše promíchejte vařečkou s dlouhou rukojetí. Buďte opravdu opatrní, protože karamel bude prskat. Také ztvrdne, ale při dalším zahřívání a míchání zase povolí. Z vanilkového lusku vyškrabejte semínka a přidejte ho do pánve. Přisypte citronovou kůru a na mírném plameni pět minut vařte.
3. Broskve rozpulte a vyjměte pecky. Vložte ovoce do rendlíku – v jedné vrstvě a rozpůlenou částí nahoru. Stáhněte plamen na minimum a vařte tři až pět minut, aby broskve změkly. Odstavte, přilijte citronovou štávu a nechte vychladnout. Vmíchejte borůvky a podávejte.
2. Jakmile získá většina cukru tmavě zlatou barvu, přilijte půl litru vroucí vody a opatrně vše promíchejte vařečkou s dlouhou rukojetí. Buďte opravdu opatrní, protože karamel bude prskat. Také ztvrdne, ale při dalším zahřívání a míchání zase povolí. Z vanilkového lusku vyškrabejte semínka a přidejte ho do pánve. Přisypte citronovou kůru a na mírném plameni pět minut vařte.
3. Broskve rozpulte a vyjměte pecky. Vložte ovoce do rendlíku – v jedné vrstvě a rozpůlenou částí nahoru. Stáhněte plamen na minimum a vařte tři až pět minut, aby broskve změkly. Odstavte, přilijte citronovou štávu a nechte vychladnout. Vmíchejte borůvky a podávejte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 18:31