Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola vaření: čočka

Škola vaření: čočka

Poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali. Uvidíte, že naše recepty z čočky jsou tak dobré, že rozhodně stojí za občasné celoroční opakování.
22. 12. 2010

PŘIPRAVIT!


 
+ PŘEBÍRÁNÍ čočky, ale i dalších luštěnin, rýže apod., vám může bez nadsázky zachránit zuby. Čočku nasypte na čistou pracovní plochu, na plech nebo stůl, rozhrňte a vyberte všechny kamínky, smetí, zkažená nebo cizorodá semena.
+ PROPLACHOVÁNÍ vyplaví jemný prach a drobné nečistoty.
+ SLUPKY Pokud si potrpíte na estetiku, odstraňte při přebírání i všechny opadané slupky. Ty, které se uvolní během vaření, vybírejte děrovanou lžící. Tou můžete odebírat i pěnu, která při vaření luštěnin vzniká.

POZOR!



+ NAMÁČENÍ luštěnin napomáhá lepší stravitelnosti a zkracuje dobu vaření. Čočce sice stačí dvě až čtyři hodiny, ale pokud se z nějakého důvodu k vaření nedostanete ještě ten den, nechte ji klidně namočenou i přes noc. Pak ji v cedníku důkladně propláchněte. Luštěniny namáčejte do studené vody a misku s nimi nechte stát v chladu.
+ STÁŘÍ Bohužel není obvyklé, aby výrobci uváděli na obalech rok sklizně. Ačkoli luštěniny patří při skladování v suchu a temnu mezi velmi trvanlivé potraviny, nejlepší jsou přece jen první rok po sklizni. Dívejte se tedy po čočce s co nejdelší dobou trvanlivosti.
+ PŘEDVAŘENÁ Pokud neoplýváte časem, zkuste naše recepty nejdřív s předvařenou čočkou; dá se běžně koupit. Dobu varu upravte podle návodu na obalu.

TEĎ!



+ JÍŠKA vznikne, když na tuku opečete hladkou mouku (eventuálně s najemno nasekanou cibulkou). V různých receptech se jíška používá v různých stupních propraženosti od světlé po tmavou. Do čočky na kyselo by měla mít jíška barvu jako na obrázku vpravo. Pokud se vám jíška připálí, v každém případě si udělejte novou.
+ UZENINY & LUŠTĚNINY Luštěniny jsou, stejně jako maso a uzeniny, velmi bohaté na bílkoviny. Jejich vzájemná kombinace je sice chutná, ale dopřávat bychom si ji měli vzhledem k zátěži pro ledviny jen výjimečně.

Připravila Stáňa Moravcová ml.

UVAŘTE SI





Přidat komentář