Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: hedvábně jemná bramborová kaše

Jak na nejlepší bramborovou kaši
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.

  • Na kaši jsou nejlepší brambory varného typu C, čím déle skladované (ale ne naklíčené), tím lépe. Z nových nebo salátových brambor se kaše příliš nedaří.

  • Pokud chcete kaši povýšit na samostatné jídlo, vmíchejte do ní nasekané bylinky a sýr, třeba fetu.
  • Bramborová kaše je skvělá příloha k masu, rybám, zelenině i uzenině, obzvlášť ladí s čímkoli smaženým či opékaným.

Lis či šťouchadlo?

Lis na brambory využijete při stejných příležitostech jako šťouchadlo – na přípravu pyré, a to nejen z brambor.

Tipy & triky

S muškátovým oříškem coby ochucovadlem to nepřehánějte, aby kaše nebyla voňavá až příliš. V případě, že některý ze strávníků je malé dítě nebo těhotná žena, ho raději úplně vynechte (platí to i o pepři).

Někteří lidé sice nedají dopustit na kaši našlehanou elektrickými metlami, my však doporučujeme poctivou ruční práci – předejdete tak přešlehání.

Pokud nechcete používat metlu, vmíchejte máslo a mléko šťouchadlem nebo vařečkou.

Kaši můžete i zapéct!

Zapečená kaše podle V. Vrabce:

  • S pomocí lisu dosáhnete rovnoměrnějšího a hladšího výsledku. Většinu šťouchadel zase snáze umyjete a osušíte.
  • Mechanické lisy na brambory jsou k dostání v mnoha provedeních a přijdou vás od zhruba 140 Kč až po cca 2000 Kč.
  • Když nemáte po ruce ani lis, nani šťouchadlo, poradíte si i s obyčejnou vidličkou, případě vařečkou.
    1. Do hotové kaše (bez muškátu) vmíchejte tři rozmixované sardelky a hrst nasekané pažitky.
    2. Směsí naplňte vymazanou zapékací mísu.
    3. Povrch urovnejte a utvořte v něm čtyři prohlubně. Do nich rozklepněte po vejci a přes ně zkřižte po dvou sardelkách.
    4. Kaši kromě vajec pokropte máslem a pečte při 180 °C, aby vejce zatuhla.
    5. Jezte se špenátem či salátem.

Zdroj informací: Apetit

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč