Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chuť Asie: kimči

Korejský národní klenot je zásobárnou zdraví. Tady je trocha teorie a praktických rad, než se pustíte do domácí přípravy a kulinářských experimentů.
19. 3. 2015

Kimči (psáno též kimčchi) je korejský pokrm starý tisíce let vyráběný fermentací z pekingského zelí (nesprávně nazývaného čínské), bílé ředkve a další zeleniny (hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období – s tím souvisí jak použité druhy zeleniny, tak ochucení a slanost; liší se i v jednotlivých oblastech Koreje) a za použití výrazných dochucovacích přísad, jako je chilli, zázvor, česnek nebo výrobky z mořských plodů. Mívá převážně palčivou chuť s náznakem kyselé. Vůně je pro Evropana přinejmenším zvláštní.

Chuťovka pro zdraví

Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Pojídání velkého množství kimči by se však podle korejských výzkumů paradoxně měli vyvarovat lidé s genetickými předpoklady k rakovině trávicího traktu. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

Inspirace k dalším experimentům

Pokud vás chytlo kimči, nejspíš vás budou zajímat i další fermentované produkty. Informace a rady pro jejich přípravu najdete například v knize Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly nebo na webové stránce zkvaseno.blogspot.cz.

Tipy na nákupy 

Kimči si můžete sami naložit podle našeho receptu, anebo si kupte hotové. Korejské ingredience i hotové kimči mají v obchodech Arirang, Korunní 47, Praha 2; Korejské a japonské potraviny, Evropská 643/92, Praha 6; VitalOrient, s. r. o., Veverkova 1171/31, Praha 7, www.vitalorient.cz.

Domácí kimči

Kimči existuje v desítkách verzí a i ty lze dále obměňovat. Na přípravu kimči se tradičně používá také krevetová či...

Související

Polévka z hovězího žebra s kimči

Silný hovězí vývar je výrazně kořeněný, pokud vám to připadá moc neobvyklé, ochuťte ho, jak jste zvyklí.

Smažená rýže s kimči

Experimentujte s exotickými potravinami

Miniburgery s kimči majonézou

Setkání Orient-Západ na nejvyšší chuťové úrovni

Omeleta s kimči

Zdravý start nového dne

Taštičky plněné kimči

Drobné taštičky ukrývají korejský národní klenot.

Přidat komentář