Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Jak na to: nejlepší velikonoční mazanec

Prozradíme vám vše, co potřebujete vědět, abyste si letos vychutnali dokonalý mazanec. Držte se našich rad a upečete mazanec, který bude krásně kyprý, hebký a vláčný.
2. 4. 2015 | Autor: Komerční prezentace

Pečení mazance začíná výběrem správných surovin. Mouka by měla být co nejčerstvější, stejně jako droždí, která musí být voňavé, čerstvé a světlé. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Mouku provzdušněte sítem. Mléko ohřejte na teplotu lidského těla, aby bylo vlažné. Pak si z mouky, droždí, mléka a trošky cukru připravte kvásek. Pokud kvásek nevzejde, jsou kvasnice staré a nemá smysl zadělávat těsto. Nenakynulo by. Máslo přidávejte jako poslední suroviny – mouka musí nejdříve nasáknout tekutinu (mléko), ne tuk, který ji zalepí. 

Těsto zpracujte do hladkého bochánku, aby v něm nezůstal přebytečný vzduch. Mazance zůstanou krásně hladké a nepopraskají. Tomu napomůže i naříznutí nakynutého bochánku křížkem, který neplní jen symbolickou roli, ale pomáhá také odvést páru. Mazance nepečte příliš dlouho, aby nebyly přesušené. Jakmile je po zapíchnutí špejle suchá, máte hotovo!

VELIKONOČNÍ MAZANEC 4x JINAK:

1. Sypaný mandlemi

Mandlový mazanec

„Tenhle recept vychází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a postupně ho vylepšuju pod vlivem novějších...

2. Pro začátečníky

Tvarohový mazanec

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není...

3. Velikonoční muffiny

Mandlové minimazance

Až se s kynutým těstem důvěrněji seznámíte, uvědomíte si, že vlastně patří k jednodušším těstům. Příprava mandlových...

4. Pro děti

Mazaní zajíčci

Když se naučíte základní kynuté těsto na mazanec, můžete z něj vykouzlit i další sladké pečivo. Třeba drobné...

TIP REDAKCE

Kynutý mazanec vyžaduje dostatek času. Má rád pomalé kynutí a citlivé zacházení. Pokud se vám do něj nechce, vyrazte do kteréhokoliv hypermarketu Globus pro ručně vymazlený máslový mazanec. Zkušení pekaři ho pečou každý den čerstvý podle vlastní vyzkoušené receptury. Mazance z Globusu obsahují 15 % opravdového másla a 15 % sladkých rozinek. Na jazyku se jen rozplývají!

Advertisement

Přidat komentář