Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
8. 5. 2017

Chřestová sezóna je v plném proudu a na pultech obchodů se to hemží zeleným i bílým chřestem. Jaký z nich je chuťově výraznější a jak jej připravit tak, aby byl šťavnatý a lahodný?

Křupe, není gumový a voní. Tak poznáte, že je čerstvý

Pokud přemýšlíte, kam vyrazit na chřestový lov, nejlépe uděláte, pokud se vydáte na farmářské trhy, nebo ještě lépe na chřestovou farmu. Chřestová sezona začíná v polovině dubna a trvá zhruba do konce června.

Jak poznat čerstvý chřest? Tak, že jej koupíte v tomto období (v obchodech je možné zakoupit jej i jindy, ale nebude český, ani čerstvý).

Bílý chřest by měl mít hodně pevné, sevřené a lesklé hlavičky, při krájení z něj vytéká bílá tekutina – míza. Pokud se vám zdá zelenina gumová, nekupujte ji. Čerstvý bílý chřest při ohnutí zákonitě praskne.

To ale neplatí o zelené odrůdy, u které není lehký ohyb na škodu. Pozor také na okoralé stonky, oděrky a zápach. To vše jsou znaky toho, že byste si jeho koupí akorát tak zkazili chuť.

Ty nejdokonalejší recepty:

Dva odstíny chřestu

Kromě tradičního českého bílého se u nás dostává ke slovu i chřest zelený. Máme pro vás spoustu nápadů co s...

Skladujte v ledničce, vlhká utěrka ho udrží čerstvý

Co se týče jeho skladování a následného zpracování, rozhodně jej po zakoupení dejte do ledničky do týdne jej zkonzumujte. V tomto případě ale platí, že čím dříve, tím lépe! Příliš dlouhým skladováním chřest přichází o obsah cukru, což má zásadní vliv na jeho chuť. Proti uvadnutí omotejte kolem stonku vlhkou utěrku.

Jak zpracovat bílý chřest:

Odlomte 2 až 3 cm dřevnatého stonku, přidržte jej za hlavičku a oloupejte jej škrabkou (kromě hlavičky), seřízněte na stejnou délku. Vařte ve vroucí osolené vodě 5 až 8 minut podle tloušťky stonku.

Jak zpracovat zelený chřest:

Odlomte 2 až 3 cm dřevnatého stonku. Neloupejte celý, jen větší výrůstky a seřízněte. Vařte ve vroucí osolené vodě 2 až 5 minut podle tloušťky stonku.

Tipy redakce: Pokud se bojíte, aby vám chřest nezhořkl, přidejte do vody, ve které ho budete vařit, kousek syrové brambory, veky, nebo trochu mléka. Vařte bez pokličky. Bude mít jemnou chuť, když do vody, ve které ho vaříme, přidáme kromě soli také trochu cukru. A neprohloupíte ani s kouskem másla. Čerstvý pak vydrží mnohem déle, pokud ho zabalíme do vlhké utěrky a necháme ho v lednici.

Související

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?

Naučte se číst v názvech steaků a připravte rodině a přátelům úžasný gurmánský zážitek v podobě domácí grilovačky.

Přidat komentář