Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Cukrový sirup

Cukrový sirup

Bude se vám hodit třeba do polevy na svatební dort a do jiných zákusků, ochucený pak do nápojů – pokud sladíte, užijete některé sirupy i do kávy.
15. 8. 2008
Základní sirup
Do rendlíku vsypte stejný objem jemného krupicového cukru a vody. Na mírném ohni vařečkou míchejte, aby se cukr rozpustil. Chcete-li, přidejte dochucovací přísady (viz níže), zvyšte plamen a pět až osm minut vařte. Případnou vznikající pěnu sbírejte. Sirup by měl lehce zhoustnout. Aby nekrystalizoval, je důležité ho v téhle fázi nemíchat. Krystalky, které se usazují na stěnách rendlíku, opatrně sbírejte štětcem namočeným do vody. Sirup můžete uvařit i hustší – stačí déle vařit – jen se pak nedá skladovat.

Skladování  
Uvařený sirup nalijte nejlépe přes plátno nebo velmi husté sítko (čisté!) do sklenice a nechte zchladnout. Pokud ho hned nespotřebujete, sklenici zavřete a uložte do lednice, kde sirup vydrží bez újmy zhruba dva týdny.

Přidejte chuť a vůni
Aroma a někdy i barvu dodá cukrovému sirupu například kůra z citronu, pomeranče nebo limety. Z koření je vhodná třeba skořice, anýzové hvězdičky, vanilka nebo šafrán. Ale můžou to být i další přísady podle vaší fantazie.

Přidat komentář