Topinky má každý rád! Nejen z nostalgie, ale také pro jejich snadnou přípravu, skvělou chuť a spoustu variant. Tady jsou naše tipy, jak usmažit božské topinky.
Příprava topinek je jednoduchá a pokrm můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Chléb nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně jednoho centimetru.
- Na přípravu topinek je ideální chleba typu šumava. Dbejte na to, aby byly krajíce rovně ukrojené – nakrájejte je v kráječi nebo rovnou kupte krájený chléb.
- Na topinky se hodí jak čerstvý, tak i starší chléb (ten na rozdíl od čerstvého nasákne méně tuku).
- Topinky můžete smažit na oleji nebo na sádle. Vrstva horkého tuku v pánvi by měla být asi na prst vysoká. Pak do ní vložte plátky chleba a opečte je z obou stran dozlatova. Vyjměte, osušte ubrouskem, osolte a potřete stroužkem česneku.
- Pokud vám bývá po klasických smažených topinkách těžko, potřete chléb pomocí mašlovačky olejem a pak ho opečte nasucho v pánvi nebo v troubě. Můžete ho také opéct v toustovači a pak potřít olejem.
Topinky jsou skvělým způsobem, jak využít starý chleba. Osmažením rázem vytvoříte nový pokrm. Na křupavý plátek můžete servírovat tatarák, různé pomazánky (tvarůžkovou, z trhaného masa) nebo třeba ďábelskou směs z mletého masa.
Nejlepší topinky? Ty ďábelské
Ďábelské topinky jsou klasikou českých hospod. Základem ďábelské směsi je mleté hovězí maso, nesmí chybět česnek, cibule a čerstvá chilli paprička. Hotové topinky s pálivou směsí posypte strouhaným sýrem a ozdobte petrželkou. Říz ďábelských topinek můžete ještě podpořit, když opečený krajíc potřete z obou stran česnekem.
Zdroj: časopis Apetit