Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Stroganoff podle šéfkuchaře

Stroganoff podle šéfkuchaře

Při hledání na internetu narazíte na spoustu receptů na stroganoff, které se různě liší. Někde se dává okurka, někde šunka, tuhle kečup, tamhle hořčice, mnohdy jsou vynechány žampiony. Který z nich se ale nejvíc podobá původnímu ,originálu‘?
13. 12. 2012

Odpověď na tuto  otázku není jednoduchá, jelikož různých variací hovězího stroganoff je opravdu mnoho. První receptura na stroganoff se údajně objevila někdy v roce 1861 v ruské kuchařce. Šlo o pokrm, ve kterém se osmahly (tzv. sautéed) kostky hovězího masa, a vývar se dokončil hořčicí a smetanou. Kupodivu v něm nebyla cibulka ani houby. Od té doby se tento recept několikrát změnil. Například v Brazílii se připravuje hovězí stroganoff jako hovězí maso nakrájené na nudličky v rajčatové omáčce s cibulí, houbami a smetanou; ve skandinávských zemích dělají zase stroganoff z klobás. Následující recept jsme dostali od šéfkuchaře Marka Fichtnera. Používá se v něm hovězí zadní, které potřebuje čas, než se udělá doměkka.

Ingredience:


  • 800 g hovězí kýty, na nudličky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml koňaku
  • 200 g cibule + 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g čerstvé červené řepy + 1 navíc
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • 200 g žampionů + 1 lžíce másla na opečení
  • 150 g nakládaných okurčiček, na nudličky
  • sůl, pepř
  • 150 ml zakysané smetany

Příprava:


  1. Maso opečte na oleji dohněda, přidejte sůl a pepř a zastříkněte koňakem, pokud možno oflambujte. Vyndejte maso z hrnce a vložte cibuli nakrájenou na nudličky, krátce osmahněte, přidejte rajčatový protlak, vložte zpět maso a zalijte vývarem. Duste doměkka.
  2. V půlce dušení přidejte červenou řepu také nakrájenou na nudličky. Zvlášť ve slané vodě uvařte jednu řepu ve slupce, tu po změknutí oloupejte a odložte.
  3. Až budou maso a řepa měkké, vmíchejte na másle opečené nakrájené žampiony a půlku okurčiček. Stáhněte teplotu a vmíchejte polovinu zakysané smetany. Dochuťte solí a pepřem. Odloženou řepu nakrájejte na nudličky. Při podávání ozdobte stroganoff zakysanou smetanou a nudličkami řepy a okurčiček.

Přidat komentář