Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Seriál o mase: vepřové koleno

Seriál o mase: vepřové koleno

Je lákadlem jídelního lístku stylových pivnic, ale na dokonale upečené vepřové koleno podle návodu šéfkuchaře Václava Friče se budou hosté sjíždět z celého okolí i k vám domů!
13. 12. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Tzv. koleno tvoří maso a kost kolem zadního a předního kolena vepře. Přední je menší a libovější (váží asi 600 g), zadní větší a tučnější (mívá kolem 1 kg). „Koleno je nejlepší maso z prasete,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Asi ne každý souhlasí, ale pravda je, že kůže při tepelné přípravě pěkně chrání maso, které je navíc bohatě prorostlé kolagenem, a tudíž je výsledek na talíři superšťavnatý. Z kolene připravíte skvělý guláš, ovar, moravské vrabce, báječně chutná i s omáčkou nebo uzené.

Proč ho máte chtít?

  • Pro cenu. Jeden kilogram vepřového kolena s kostí stojí 60–70 Kč (přičemž jde o porci pro 2 lidi).
  • Pro univerzálnost. Hodí se na pečení, na guláš, na ovar i sulc.
  • Je skvělé na oslavu. Pokud chystáte party (třeba zahradní nebo silvestrovskou) a budete při ní točit pivo, není lepší pohoštění než pečené koleno. Hosté budou mít hojnost, a vás to nebude stát majlant.

Nalákali jsme vás? Vše o vepřovém kolenu a návod, jak připravit sulc nebo koleno upéct, najdete v lednovém Apetitu.

Fotogalerie: Pečené koleno

reklama

Přidat komentář