Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak snadno vykostit kuře na nádivku

Jak snadno vykostit kuře na nádivku

Pokud budete postupovat podle našeho návodu, získáte perfektně připravené kuře, které už jen stačí naplnit nádivkou a upéct. Dokonalý víkendový oběd.
25. 2. 2013

Jak na to


  1. Nejdříve odstraňte koncové klouby ze stehen. Do jamky kloubového pouzdra vpíchněte špičku nože, vyvraťte kloub směrem od sebe a odřízněte ho. Stejně odstraňte kloub i z druhé nožky.
  2. Od pánve veďte řezy směrem k biskupu do tvaru V. Špičkou nože odřezávejte celý pánevní konec nad biskupem. Pak rukou vyvraťte stehenní klouby, aby vznikl prostor pro další vykosťování.
  3. Kuře postavte na krk a velmi opatrně těsně podle kostí obřezávejte trup kolem dokola. Maso z prsní chrupavky stáhněte pomocí prstů a pokračujte špičkou nože okolo hrudního koše.
  4. U hřbetu dejte pozor, abyste neprořízli kůži. Na zádech je totiž místy jen kůže. Obnažovat kosti můžete i prsty. Důležité je postupovat pomalu a těsně podél kostí.
  5. Pokračujte až k vyvráceným kloubům, pak klouby odřízněte od trupu. Oddělte zadní část hřbetu – přidržte hrudní koš nožem a vytáhněte hřbet i s krkem.
  6. Pak uvolněte konec prsní kosti a odstraňte hrudní koš. V prsou najděte tenkou kůstku tvaru V a vytáhněte ji pomocí nože nebo prsty. Překážela by pak při krájení.
  7. Nyní stáhněte maso ze stehenní kosti a odřízněte ho od kloubu. Opakujte u druhého stehna. Zkontrolujte, zda někde nezůstala kůstka nebo zbytek kloubu.
  8. Výsledkem je svalovina kuřete s neporušenou kůží a maso bez kostí. Zůstávají pouze kratší kosti ve stehnech (tzv. paličky) a křidýlka.

Tipy a triky, aby se vše povedlo


  • Nůž na vykosťování má být ostrý a s úzkou tvarovanou čepelí. A musí dobře padnout do ruky. Vykosťování jde nejlépe s nožem dlouhým 15 cm.
  • Způsobů vykosťování je více. Kuře se buďto rozřízne po celé délce prsou, či zad a po vykostění a naplnění se opět spíchne nebo zašije. Tyto způsoby jsou však stejně náročné a jsou vhodnější spíše na roládu. Pokud chcete péct celé nadívané kuře v jeho tvaru, způsob, který jsme právě popsali, je nejlepší.
  • U vykostěného kuřete lze upravit poměr masa na zádech a prsou tak, aby bylo maso kolem nádivky rovnoměrně silné. Stačí seříznout zevnitř část prsou, kuře položit na záda, odříznutými plátky vyložit nejtenčí část hřbetu a pak kuře plnit nádivkou. Tu připravte třeba z pancetty (recept) nebo z pórku a kozího sýra (recept).

Podívejte se do galerie na vykostění kuřete krok za krokem.

Fotogalerie: Jak snadno vykostit kuře na nádivku

Související

Kuřecí prsa plněná sýrem s modrou plísní

Sýrová nádivka dostane suché kuře do chuťových výšin.

Přidat komentář