Na Zelený čtvrtek sáhněte bez váhání po bylinkách a mladých jarních listech.
Rozhlédněte se, co u vás roste nebo co prodávají na trhu, ,ulovte‘ to a pak si na tom pochutnejte.
MEDVĚDÍ ČESNEK
Nespleťte si ho s konvalinkami, mají podobné lístky, ale kvetou a voní úplně jinak než česnek! Udělejte si z něj třeba pesto: rozmixujte ho s vlašskými ořechy a olivovým olejem.
ŠŤOVÍK
Z planých šťovíků se dají jíst šťovík kyselý a šťovík menší (nejste-li si jisti, jezte jen pěstovaný šťovík zahradní), a to v rozumném množství – zhruba hrst na osobu a porci. Podušený se hodí do omáček k tučné rybě, jako je losos nebo pstruh.
KOPŘIVY
Nejlepší (a nejzdravější) jsou časně zjara. Kromě velikonoční nádivky a čaje se hodí i na polévku (připravíte ji podobně jako špenátovou) anebo třeba do rizota – tam je můžete doplnit šťovíkem. Kopřivy před konzumací vždycky aspoň spařte, syrové žahají i v ústech.