Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blogerka Tereza Šlancarová: Buďte změnou, kterou chcete ve světě vidět

Tereza Šlancarová
ZDROJ: Se souhlasem Terezy Šalancové
sdílet:

Tereza alias Tereza's diary, jak znají ingluencerku její fanoušci na instagramu, žije na rostlinné stravě už mnoho let. Vydala už dva e-booky, jejím snem je tištěná kuchařka. I to se jí teď ale tak napůl splní. Oslovila ji australská společnost, která vydává veganskou kuchařku. Její recept bude uveden mezi 100 ostatních veganských receptů od autorů z celého světa.

Co vás vedlo začít s vegetariánstvím a rostlinnou stravou?
Už od dětství jsem měla ráda vegetariánská jídla a maso mi nikdy moc nechutnalo - vlastně jsem ho jedla jen kvůli bílkovinám, jelikož mě všichni strašili, že vegetariánům chybí. Před pár lety jsem se ale začala o stravu zajímat víc, načetla jsem si spoustu studií a odborných knih, a také jsem si sama na sobě vyzkoušela, co mi vyhovuje a co ne. Nicméně, hlavní důvod mého přechodu byl etický - po shlédnutí pár dokumentů už se na maso nedokážu podívat jen jako na produkt. 

Máte na blogu převážně veganské recepty, nejste tedy už vegan?
Ráda říkám, že jsem ‚plant based‘, jelikož opravdu z 99% jím čistě rostlinnou stravu. Poslední ne-vegan věc, kterou jím, je tvaroh. Jím ho totiž každý večer už několik let, a proto je pro mě opravdu těžké se ho vzdát. Ale pracuji na tom!
 
A pokud by se vám podařilo nahradit tvaroh, dovedete si představit, že budete veganem do konce života?
Rozhodně, jelikož veganství není jen styl stravování. Je to filosofie nenásilí, skromnosti a ohleduplnosti vůči ostatním - a to mě přesně naplňuje.
 
Jak to přijala vaše rodina? Stravuje se stejně jako vy?
Mám obrovské štěstí, že mě rodina podporuje ve všem, co dělám, a že i tohle moje rozhodnutí respektují. Celkově se u nás jí zdravě, ale nikdo jiný vegetarián není. Nicméně bezmasá jídla se vaří často a ostatní nemají problém jít se mnou do vegetariánských restaurací - vlastně se mě děda nedávno ptal, kdy ho zase vezmu do své oblíbené vegetariánská restaurace v centru Prahy!

Berete speciální doplňky stravy? Z čeho čerpáte vitamíny a minerály?
Doplňky stravy neberu, všechny živiny přijímám jenom z jídla. Pravidelně ale chodím na odběry krve.
 
wafle donuty
 
Jak reagujete na názor, že je tento styl života spjatý s chudokrevností a zdravotními problémy?
Nejvýznamější osobnosti našich dějin, Ježíš, Sokrates, Buddha a mnoho dalších lidí, přežívali jen na rostlinné stravě. Gorily, jedny z nejsilnějších zvířat na světě, jsou býložravci. Ve 100 kcal brokolice je 11 g bílkovin a 0,4 g tuku, zatímco ve 100 kcal hovězího steaku je 8 g bílkovin a 7,5 g tuku. Bílkoviny, železo a další vitaminy a minerály jsou ve všem, jen je důležité jíst dostatečné množství.
 
Rostlinná strava je energeticky chudší, a tak základní chybou, kterou lidé při přechodu dělají, je to, že nejedí dostatečně. Je lékařsky potvrzené, že správně sestavená a vyvážená rostlinná strava je to nejlepší, co svému zdraví můžeme dopřát. Pro více informací bych moc doporučovala přečíst si knížku The China Study, což je nejucelenější kniha o rostlinné stravě.
Ježíš, Sokrates, Buddha a mnoho dalších lidí, přežívali jen na rostlinné stravě, říká Tereza.
 
Na Instagramu máte přes 100 tisíc fanoušků, čemu připisujete takový úspěch?
Moc děkuji za pochvalu! Myslím si, že je hlavní být sám sebou a nikoho nekopírovat. Já se sice ráda inspiruji u zahraničních blogerek, ale vždycky se do toho snažím dát kus sebe. S tím souvisí i to, s kým spolupracuji nebo co svým odběratelům doporučuji - nikdy bych nedoporučila něco, co sama nepoužívám, jen proto, že bych za to dostala zaplaceno. A poslední věc je, že miluji komunikaci se svými fanoušky! I když toho mám přes den opravdu hodně, vždycky si najdu čas, abych každému odpověděla a pomohla s tím, co potřebuje.
 
A vůbec, co je pro vás v poslední době nějvětším úspěchem?
Rozhodně to, že byl můj recept zařazen do knihy Vegan bowls for vegan souls. Knížku vydává australská společnost Vegan Bowls, přičemž v ní bude 100 receptů od influencerů z celého světa. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že můj recept bude ve stejné knize jako recepty mých vzorů, blogerů @earthyandy, @tessbegg nebo @frommybowl, a že se knížka bude prodávat po celém světě. Je to můj splněný sen a opravdu jsem za to moc vděčná.
 
Plánujete vydat kuchařku?
Už jsem vydala dva e-booky s recepty a vlastní kuchařka je můj velký sen, jelikož papírové knížce se nic nevyrovná. V současné době ale všechnu svojí energii soustředím na svůj nový e-shop. Pustila jsem se totiž do navrhování věcí s veganskými motivy!
 
Co byste vzkázala našim čtenářům?
Buďte změnou, kterou chcete ve světě vidět. A moc děkuju za milý rozhovor!
 
těstoviny s koulemi batatové hranolky
 
Zdroj fotografií: Tereza Šlancarová
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč