Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

vymazání pekáče pod pečicím papírem

 

V minulém roce vyšel v Apetitu recept na meruňkový koláč s podmáslím a mletými mandlemi. Koláč je výborný, jen moc nerozumím tomu, proč se má pekáč vymazat máslem, pak se do něj má vložit pečicí papír a pak se teprve má nalít těsto. Připadne mi to jako škoda másla, vždyť pečicí papír sám by měl zajistit, že se koláč nepřichytí k pekáči... Jaký je zde tedy technologický důvod vymazání? A je-li to nutné, není možné místo másla použít třeba olej, kterého by mi tak líto nebylo? (Zdá se mi, že chuť tuku nemůže přes pečicí papír ke koláči stejně proniknout...)

Obrazek uzivatele

Dobrý den,

myslím, že hlavním důvodem vymazání plechu pod papír je ten, že papír poté v plechu "nejezdí" a drží pěkně na místě. Samozřejmě by stačil vymazat třeba jenom proužek plechu kolem dokola nebo ho nemusíte vymazávat vůbec. Myslím, že je to opravdu jenom "vychytávka", jak si trochu usnadnit práci s občas nezkrotným papírem na pečení.

Mějte se moc krásně,

Martina

 

Obrazek uzivatele

 

Moc děkuji za vysvětlení! Proti klouzání papíru po plechu se mi osvědčuje i řešení zcela "dietní" :-) - slabě navlhčit plech vodou a poté přiložit pečicí papír.

Ema S.