vymazání pekáče pod pečicím papírem
V minulém roce vyšel v Apetitu recept na meruňkový koláč s podmáslím a mletými mandlemi. Koláč je výborný, jen moc nerozumím tomu, proč se má pekáč vymazat máslem, pak se do něj má vložit pečicí papír a pak se teprve má nalít těsto. Připadne mi to jako škoda másla, vždyť pečicí papír sám by měl zajistit, že se koláč nepřichytí k pekáči... Jaký je zde tedy technologický důvod vymazání? A je-li to nutné, není možné místo másla použít třeba olej, kterého by mi tak líto nebylo? (Zdá se mi, že chuť tuku nemůže přes pečicí papír ke koláči stejně proniknout...)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Martina Zajícová
25. Únor 2016 09:39
Dobrý den,
myslím, že hlavním důvodem vymazání plechu pod papír je ten, že papír poté v plechu "nejezdí" a drží pěkně na místě. Samozřejmě by stačil vymazat třeba jenom proužek plechu kolem dokola nebo ho nemusíte vymazávat vůbec. Myslím, že je to opravdu jenom "vychytávka", jak si trochu usnadnit práci s občas nezkrotným papírem na pečení.
Mějte se moc krásně,
Martina
Ema Simonová
1. Březen 2016 14:22
Moc děkuji za vysvětlení! Proti klouzání papíru po plechu se mi osvědčuje i řešení zcela "dietní" :-) - slabě navlhčit plech vodou a poté přiložit pečicí papír.
Ema S.