Recepty s absintem
Absint dostal své pojmenování po latinském názvu rostliny, která je jeho hlavní složkou, pelyňku (artemise absinthium). Vedle pelyňku jsou součástí jeho receptury také anýz a fenykl. Jedná se o velmi silný bylinný destilát nebo likér s obsahem alkoholu mezi 35 až 75 %. Má typickou nahořklou chuť a zelenou barvu. Absint lze použít při přípravě některých dezertů nebo při míchání nápojů, například populárního Absinthe Frappé.
...
- Absint pochází ze Švýcarska, kde se v začátcích používal výhradně jako lék. Později se dostal také do kaváren jako aperitiv.
- O údajných halucinogenních (a tvůrčích) účincích absintu kolovaly kdysi legendy, šlo však nejspíš o účinky vysoké koncentrace alkoholu.
- Za jeho masivnější konzumací je třeba hledat francouzskou uměleckou scénu, která si tento likér velmi oblíbila a dala mu také poetický název Zelený víla.
- Kolem konzumace absintu, jeho složení a údajných účincích vzniklo tolik sporů, že byl tento alkohol v mnoha zemích zakázán. Dokonce iv zemi původ, ve Švýcarsku. Tam byl opět legalizován až v roce 2004, téměř 100 let od jeho zákazu.
Celý popis