Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ačokča: Paprikookurku pěstovali už staří Inkové, nyní se probojovává i do evropských kuchyní

Ačokča
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Exotická rostlina je známá jako mexická okurka, lidově také jako paprikookurka. Pochází z Jižní Ameriky, její plody připomínají malé papričky nebo lusky, jejichž chuť se podobá okurce, a snadno ji vypěstujete i u nás. Máte-li rádi nová kulinární dobrodružství, ačokča je to pravé.

Představte si plod, který vypadá jako malá zelená paprička, ale chutná jako kříženec okurky a papriky. To je ačokča. Tato rostlina z čeledi tykvovitých roste rychle jako divoké víno a její plody jsou křupavé, osvěžující a mírně nasládlé.

„Je možné je jíst syrové nebo vařené, přičemž mladá ačokča chutná podobně jako okurka, zatímco zralé plody mají spíše paprikový nádech,“ říká Elisabeth Kapitánová, majitelka e-shopu s exotickými plody Ostrov chutí. Doplňuje, že botanici oceňují ačokču pro její vysoký obsah živin, včetně vitaminů A a C, a pro její odolnost vůči škůdcům a nemocem, což z ní činí ideální plodinu pro ekologické zemědělství.

Jak ačokču využít v kuchyni

V některých jihoamerických kuchyních se ačokča používá v tradičních pokrmech, jako jsou plněné ačokči (zvané caigua rellena), nebo v různých polévkách a dušených jídlech. Ale možností je mnohem víc.

  • Z ačokči vykouzlíte skvělý letní salát.
  • Chutnat vám bude i plněná po vzoru jihoamerické kuchyně: stačí vydlabat semínka, naplnit ji směsí sýra, masa a zeleniny a nechat doměkka zapéct.
  • Stejně tak ji můžete přidat do stir-fry směsi, kde se rychle uvaří a díky tomu si zachová svou jedinečnou křupavost.
  • Hodí se také do polévek a dušených jídel.
  • A co teprve taková nakládaná ačokča jako chutná tečka v sendvičích a burgerech?

Plody jsou nejen plné vitaminu A, ale i bohaté na vlákninu a mají velmi nízký obsah kalorií, což z ačokči dělá ideální volbu pro zdravý jídelníček.

Ačokču pěstovali už staří Inkové

Ačokča pochází z And v Jižní Americe, kde byla pěstována už od dob Inků. „Jedna z legend spojených s ačokčou pochází z andských kultur, pro něž byla magickou rostlinou. Domorodí obyvatelé věřili, že pěstování ačokči kolem obydlí vytváří ochranný štít, který odhání negativní energii a zajišťuje prosperitu a zdraví rodiny,“ vypráví Elisabeth Kapitánová.

Výhodou ačokči je i to, že roste rychle – zvládne až několik metrů během jediné sezony. Ideální je tak pro pergoly a ploty, kde se může volně vinout. Nejraději má teplé a slunné místo s dostatečnou vlhkostí. Semena můžete vysévat přímo do půdy po posledních jarních mrazech, nebo si předpěstovat sazenice uvnitř a později je přesadit ven. Ačokča je připravena ke sklizni zhruba 60–70 dní po výsadbě. 

Ačokča v tradiční medicíně

V tradiční medicíně byla používána k léčbě různých neduhů včetně vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Kromě toho se využívala i pro podporu trávení a celkové posílení organismu. Ačokča je opravdu kouzelná plodina, která přináší do našich kuchyní i zahrad špetku exotiky a spoustu možností.

Zdroj: Autorský článek pro časopis Apetit připravila Jana Kantorová

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...