Spolu se sommeliérem Tomášem Brůhou jsme sestavili seznam pěti nejčastějších omylů, které často doprovázejí nákup vína. Tady je náš návod, jak se jich vyvarovat.
1. Čím dražší, tím kvalitnější
Vybírat vína podle ceny je velmi ošidné. Ne každé drahé víno chutná skvěle, a naopak. Obecně radíme kupovat vína ve specializovaných prodejnách, nikoli v supermarketu. Prodejci upřesněte, o jaké víno máte zájem, jaký druh preferujete a za jakou cenu. Pomůže vám vybrat to nejlepší. Skvělou zkušenost máme třeba s vinným barem Veltlin in Karlin, který se specializuje na vína autentistů.
2. Neřiďte se podle země výroby
Mnozí zákazníci kupují vína jen ze západní Evropy, Afriky, případně Ameriky, a východoevropské produkci se záměrně vyhýbají. Ale ani fakt, že víno pochází z jižní Itálie, není 100% zárukou kvality. Opět doporučujeme obrátit se na odborníka nebo prodejce ve specializovaném obchodě. My máme dobrou zkušenost například s maďarskými, slovinskými nebo černohorskými víny.
3. Vybíráte víno s korkem
Vína, která nejsou uzavřená korkem, nemají nutně nižší kvalitu. Mezi vína, která korek téměř vždy postrádají, patří tzv. autentická vína, neboli vína, která obsahují výrazně nižší procento látek, díky kterým lze lahve déle skladovat. Taková vyrábí třeba vinařství Milan Nestarec.
4. Čtěte etikety
Pokud právě nemáte možnost poradit se s odborníkem, rozhodně si přečtěte etiketu na zadní straně lahve. Etikety obsahují informaci o odrůdě, zemi výroby, obsahu cukru, stáří vína, datu spotřeby a další podrobné informace. Pokud v ruce držíte víno z vyšší cenové kategorie a nejste si jisti jeho koupí, neuspěchejte to. Doma si přečtěte on-line recenze a vybírejte dle zkušeností ostatních konzumentů. Nám se líbí databáze MojeLahve.cz, kde najdete široký seznam českých i zahraničních vín z různých cenových kategorií a žebříčky těch nejoblíbenějších, které uživatelé ochutnali.
5. Vyzkoušejte stejnou odrůdu víckrát
Z vlastní zkušenosti doporučujeme ochutnat stejnou odrůdu vína vícekrát. Záleží totiž na ročníku, vinařství nebo i způsobu výroby vína. Fakt, že vám odrůda jednou nechutnala, neznamená, že od jiného vinaře chutnat zase nebude. K otestování máte spoustu času, jak jinak totiž stihnout degustaci vín sladkých, polosladkých, suchých, šumivých, slámových, dezertních, ledových, červených, růžových, bílých a všech dalších?
CO DĚLAT, KDYŽ… má víno vadu
I mistr tesař se jednou utne. Pokud jste načali své oblíbené víno, které má obyčejně zcela jinou chuť, zdá se, že je kazové. Víno může být zoxidované, přesířené nebo mít vadu korku. „V takovém případě je nutné víno reklamovat a lahev si nechat vyměnit,“ radí Tomáš Brůha, sommeliér Vína Mikulov Sommelier Club.