Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Máte rádi pivo? Podpořte české minipivovary

Během jarního lockdownu bylo třeba zachránit uvařené pivo. Časy se bohužel nelepší, a nyní potřebují naši pomoc samotné minipivovary. Díky iniciativě Zachraň pivo je to snadné. Proč se do záchranné akce zapojit a jaké pivo díky tomu můžete ochutnat vám rádi prozradíme.
20. 2. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Obliba pití, ale také vaření piva, je nám nejspíš dána do vínku. Není se čemu divit, jedná se totiž o více než tisíciletou tradici. Dovednost vaření piva na naše území doputovala s příchodem Slovanů během stěhování národů. Počátky pivovarnictví byly zasvěceny výhradně klášterům. První zmínka o vaření piva v českém knížectví pochází z roku 993, kdy byl postaven břevnovský benediktinský klášter na popud českého biskupa Vojtěcha. V klášteře se pivo dodnes vaří, ačkoli to tentýž rok biskup Vojtěch mnichům na čas zakázal. Prý se pivu věnovali více než svým povinnostem. Později se vaření lahodného moku začali věnovat také měšťané v královských městech.

Důležitá proměna českého pivovarnictví nastává na konci 18. století. Sládek František Ondřej Poupě se svými následovníky zavedl racionální výrobní činnost. V roce 1842 byl založen Měšťanský pivovar v Plzni, dnes známý pod jménem Prazdroj, ve kterém se vařilo spodně kvašené pivo výborné kvality. Není tedy divu, že se stalo vzorem i pro jiné pivovary. Díky zrušení propinačního práva, přísně regulujícího zakládání nových pivovarů, tak roku 1869 odstartovala zcela nová, svobodná a zlatá éra českého pivovarnictví. Trvání měla až do druhé světové války, po které řada pivovarů nezvládla obnovit svou činnost. Ani komunismus vzniku pivovarů příliš nepřál, za celý režim se postavily pouze dva nové pivovary.

Krkovička v pivu

Pivo ke grilování neodmyslitelně patří, ať už ho lijete do půllitru, nebo do marinády!

Poslední dekáda přála malým pivovarům

Za poslední desetiletí se obliba vaření piva znovu rozmohla, menší pivovary tak začaly enormně přibývat. V roce 2016 bylo v České republice 248 pivovarů, 44 velkých a přes 200 menších minipivovarů. Rozdíl mezi minipivovarem a pivovarem určuje celkový výstav za jeden rok. Minipivovary nepřesáhnou 10 tisíc hektolitrů piva ročně. Pro představu, pražský Staropramen či Plzeňský prazdroj mají ročně přes milion hektolitrů. V Čechách se můžeme setkat také s tzv. létajícími pivovary, které nemají své zázemí, a tak pivo vaří v pronajatých prostorech jiných pivovarů. Jejich počet je mezi 10 a 20 každý rok. Dle údajů na stránkách Aktuálně.cz, kde také vznikla interaktivní mapa českých minipivovarů, vyčíslují počet minipivovarů k roku 2019 na 480.

Zachraňme české pivo

Kvůli situaci způsobené COVID-19 a vládními restrikcemi je však nyní nejméně třetina minipivovarů nad existenční krizí. Omezená možnost prodávat čepované pivo, které u minipivovarů tvoří i 80 procent prodeje, dostává české pivovarníky do slepé uličky. I přesto se sládci nevzdávají, naopak se snaží zefektivnit výrobu, hledají nové prodejní kanály a posilují svůj marketing. Záchranou také bývá prodej speciálních piv ve skleněných lahvích. Právě koupí pivních speciálů či piva natočeného do PET lahve můžete podpořit minipivovary i vy. Díky mapě z iniciativy Zachraň pivo se můžete podívat, jaký pivovar máte nejblíže vašemu domovu. Řada z nich reaguje na současnou situaci dopravou až k vám zdarma. Pivo vám však natočí i do pet lahve přímo v pivovaru, nedaleké restauraci nebo pivotéce či pivním baru.

Jaké pivo můžete ochutnat?

České pivo již dávno není pouze světlé výčepní a ležák. Ochutnat můžete například nefiltrovaná piva, která mají plnější chuť, za to však kratší dobu životnosti. Všemi známá spodně kvašená piva, do kterých řadíme ležáky i výčepní piva, jsou nejrozšířenějším druhem. K dostání jsou světlé, řezané či tmavé. Na vzestupu jsou však také svrchně kvašená piva. Doba kvašení je kratší (2 až 8 dní) a jejich chuť je výraznější. Do svrchně kvašených piv řadíme typy Ale, Stout, pšeničné pivo, Porter či Trappist. V USA velice oblíbený Ale je vysoce chmelené pivo v výrazně hořkou chutí s ovocným nádechem, dále se dělí na IPU (indický světlý ale) a APU (americký světlý ale). Stout vás odmění hustou pěnou, tmavým zbarvením a praženou až ovocnou chutí s vysokým podílem alkoholu. Porter je také tmavé, velice silné pivo oblíbené zejména v Anglii. Trappista je pivo vyrobené v trapistických klášterech, některá piva vaří přímo mniši. Na celém světě je kolem 12 klášterů, kde se tato piva připravují, nejvíce jich najdeme v Belgii.

Tím však nabídka minipivovarů nekončí. Ochutnat můžete také sezónní speciály, velice oblíbené jsou tzv. kyseláče, tedy piva kyselé chuti s ovocnou složkou. Nebojte se trochu zaexperimentovat. Speciály se prodávají v lahvích o objemu 0,7 l, avšak řada pivovarů svá piva stáčí do plechovek, které se díky originálnímu vzhledu mohou stát téměř sběratelskou komoditou. Vyzkoušejte během lockdownu vám neznámý pivovar a podpořte české pivovarnictví tím nejpříjemnějším způsobem: chlazeným pivem.

Jak se vyznat v pivu – svrchně a spodně kvašená piva

Abyste se v záplavě pivních stylů neutopili, seznámíme vás s úplnými základy. Které pivo je spodně kvašené a co se...

Data převzata ze stránek:

  • zachranpivo.cz
  • zpravy.aktualne.cz
  • pivo.cz

Související

Jak vzniká chuť piva

Hořké, sladké, ovocné – na výsledné chuti piva se podílí mnoho proměnných. Hlavní slovo má následující čtveřice surovin...

Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?

Lidová moudrost praví, že kvalita piva závisí na receptuře – a na zručnosti hostinského. Popíjení i jinak...

Víkendové menu: pivo v hrnci i ve sklenici

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký...

Pro pivo do kláštera

Zdá se vám spojení zlatavého moku a tichého kláštera trochu nesourodé? Tyto dvě věci spolu ovšem souvisí daleko více,...

5 večeří s pivem

Náš národní nápoj nejlépe chutná pořádně vychlazený. Když však orosený půllitr pro jednou vyměníte za hrnec či pekáč,...

Slávky na pivu

Opravdová delikatesa, a navíc hotová raz dva! Tato úprava na světlém pivu je hutnější než francouzská...

Pomazánka k pivu

Pronikavě vonící pomazánku spláchněte pořádným lokem piva.

Kuře na pivě

Zapíjejte stejným pivem, jaké jste použili při vaření (např. Krušovice Pšenice). Snad vám ještě po hodině...

Přidat komentář