Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Projekt Stůl pro jednoho dopřává lidem bez domova jídlo z restaurací

Přemýšleli jste někdy nad tím, co asi jedí lidé žijící na ulici a jak bychom jim my ostatní mohli pomoci?
4. 4. 2018 | Autor: redakce Apetitu

Touto myšlenkou se zabývala i Dominika Farkasová a nakonec se stala iniciátorkou a koordinátorkou projektu Stůl pro jednoho. Projektu, který vznikl na základě spontánní myšlenky dostat teplé jídlo ve stejné kvalitě, jako má při výdeji v restauracích, mezi lidi žijící na ulici.

Jak to celé funguje? „Jde o seskupení provozoven, které nabízejí několikrát do týdne porci teplého jídla (obědové menu) předem vybrané osobě bez domova. Majitel provozovny rozhoduje o dnech v týdnu a čase návštěv klienta a o tom, zda mu umožní konzumaci v provozovně, nebo mu poskytne jídlo s sebou,“ říká zakladatelka.

Zamezit hladovění a změnit pohled na lidi bez domova

Klienty pečlivě vybírá nezisková organizace NADĚJE, specialista na služby pro lidi bez domova v Praze a také odborný garant projektu Stůl pro jednoho. „Prioritně se snažíme zapojit ty, pro něž je potřeba teplé stravy zásadní. Jsou to lidé přežívající přímo na ulicích, nevyužívající žádné pobytové služby,“ řekla Farkasová.

Cíl projektu je zamezit hladovění a podpořit snahu lidí o znovuzačlenění do společnosti. Dále také změnit pohled veřejnosti na tuto sociálně znevýhodněnou skupinu. Personál zapojených provozoven jedná s klienty projektu Stůl pro jednoho jako s platícími zákazníky a dává tak vzor ostatním, kteří bezdomovce ignorují a odmítají. Klienti si slušného zacházení velmi váží. Zjistí, že se cítí dobře v obklopení běžné sociální skupiny a získávají tak chuť pracovat na změně své životní situace.

Neplýtvejme jídlem, dejme ho potřebným

Projekt ale také pomáhá řešit problematiku plýtvání jídlem v provozovnách. Čerstvé porce jídla, které zbývají z poledních menu, provozovatelé nemusí vyhodit, ale darují je klientovi.

Stůl pro jednoho funguje od prosince 2016 a v současné době je do něj zapojených deset provozoven v Praze, jedna na Slovensku a jedna v Brně, konkrétní zapojené podniky najdete na webu www.stulprojednoho.cz

 

Přidat komentář