Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tradiční sekaná a jak ji připravit

První zmínka se o jejím pečení objevuje již v 5. století v římském kuchařském spisu Apicius. Je velice oblíbená v Severských zemích, v Německu, a především u nás. Při přípravě můžete využít téměř všechny druhy masa a jedná se o snadnou, univerzální, pochoutku. Řeč dnes bude o sekané.
27. 9. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Nevšední zážitek

Upečená sekaná patřila až do druhé světové války ke svátečním a noblesním pokrmům. Zdobila sváteční tabuli, pekla se na neděli a za svatebního veselí se stala nepostradatelným pokrmem. Druhý svatební den se totiž chodívalo, například na Chodsku, na tzv. popravky do rodin ženicha i nevěsty. Na její přípravu se použilo to, co zbylo ze svatebního dne, navíc se dala servírovat jak za tepla, tak i studena. Ke štamprlím slivovice a krajíci chleba se zkrátka dokonale hodila. Až konec druhé světové války udělal ze sekané běžné jídlo obyvatelstva. Lidé se začali stravovat po dělnických jídelnách, kde sekaná ztratila svůj punc i výjimečnost. Do mlýnku na maso se začalo dávat cokoli zbylo, kvalitní suroviny a dostatek času na pečení vystřídaly nekompaktní směsi a mdlá chuť. 

Babiččina sekaná

Sekaná. Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete...

Co patří do sekané

Dnes se kvalita sekané opět zlepšuje především důrazem na zdravou stravu. Nic se však nevyrovná domácí přípravě, kterou vyladíte pro své chuťové pohárky do dokonalosti. Základem skvělé sekané je kvalitní směs masa, obohacená o bylinky. Nejčastěji se skládá z hovězího a vepřového masa namíchaného 1:1, nebojte se však vyzkoušet 1 díl vepřového na 2 hovězího, sekaná nebude tolik tučná. O jaké maso si v řeznictví řici? Doporučujeme kombinaci zadního hovězí a vepřového plecka, které není tolik tučné a přesto zůstává šťavnaté narozdíl od kýty či kotlety. Maso vašeho výběru by vám měl semlít řezník na místě, díky čemuž budete přesně vědět, co směs obsahuje. Vyřešit záhadný obsah mletého vám pomůže i domácí mlýnek. Pokud nemáte jinou možnost, kupované mleté maso nejprve pořádně prohlédněte a dejte pozor především na jeho barvu a strukturu. 

Základ na sekanou

Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná...

Domácí sekaná bude ještě lepší, pokud ji upečete ve slaninovém kabátku, případně ve střívku nebo bránici. Ingredience, které pro přípravu sekané do mletého masa patří, jsou především bylinky dodávající masu vůni. Použijte v nejlepším případě čerstvou petržel, oregáno, a hlavně majoránku. Použít můžete tymián, rozmarýn, bazalku. Konzistenci vám zaručí mleté či strouhané bílé pečivo, strouhaný parmezán, semínka, vejce i houby. Chybět by neměla cibule, česnek, pivohořčice, křen a dostatek soli i pepře. Fantazie v dochucování je vítána, nebojte se ji tedy popustit. Pokud uděláte směsi více, využijete ji nejen na přípravu klasické sekané, ale také do hamburgerů, pštrosích vajec i masových kuliček.

Sekaná za našimi hranicemi

Finové do směsi na svou ihamureke přidávají pouze sůl a pepř. Rakouská Faschierter Braten se před pečením balí do šunky. V Německu, jako v řadě dalších zemích, najdeme v sekané uvařené vejce. V argentině navíc mrkev a sýr. Filipíni směs masa balí do hlliníkové fólie, která nahradila původní banánové listy, a hodinu ji nechají v páře, spatřit ji můžeme především při snídani. V portorické verzi nechybí fazole, v rumunsék hegněčí i s vnitřnostmi, Švédi si k ní dávají brusinkový džem a ve Vietnamu se sekaná udí. Způsoby přípravy a složení je velice rozmanité, nebojte se na svých cestách ochutnat i zdánlivě obyčejnou sekanou, do které se skvěle otisknou místní oblíbené a dostupné suroviny.

Jak ji servírovat?

Sekanou je možno po dostatečném pečení (1-2 hodiny) servírovat s okurkou, bramborem či bramborovou kaší, což je v Čechách nejoblíbenější způsob. Plátky sekané lze přidávat do svíčkové nebo rajské omáčky. Právě sekaná svíčková nebo rajská jsou totiž od dob normalizace oblíbenou a levnou náhražkou oblíbených tradičních omáček, servíruje se tedy s knedlíkem. Díky konzistenci masa je právě tato varianta velice oblíbená mezi dětmi. Sekaná je však vynikající i s dobrým chlebem, hořčicí a křenem.

Rajská sekaná

Takhle rajskou neznáte!

Aby vám sekaná nepopraskala při pečení

Předejít popraskání sekané není složité. při míchání směsi, nejlépe holýma rukama, ji po kouskách zdvihněte nad místu a asi z 30 centrimetrů ji opět pusťte do nádoby. Několikeré opakování tohoto jednoduchého triku vám zaručí soudržnost směsi a eliminuje se riziko vzniklých prasklin. Krustičky docílíte potřením bílkem. Zkuste ji také po vytvarování omýt ve studené vodě a teprve pak uložit do pekáčku. Při pečení ji podlévejte zeleninovým vývarem, bude vláčnější, nevysuší se a díky tomu zůstane dlouho chutná.

Tip pro dokonalou sekanou

Náš tip: Aby byla vaše sekaná nejvoňavější, zkuste do směsi přidat namletý muškátový květ. Uvidíte, že chuť sekané vystřelí do nadoblačných výšin. Jakou tajnou přísadu máte do sekané vy? 

 

Související

Sekaná Franty Kšány

Fenomenální sekaná podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a...

Sekaná 4× jinak

„Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná,“...

Mámina sekaná

"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a...

Sekaná s hořčicí a kmínem

Vezměte ji s sebou na výlet!

Lahůdková sekaná se sýrovými šťouchanými bramborami

Pozvěte partu známých a společně si uvařte porci nostalgie a pohody. Dokonalou sekanou a šťouchané brambory!

Luxusní sekaná

Sekaná v tomhle vydání je prostě báječná!

Domácí hořčice

Garantujeme, že kdo tuhle hořčici ochutná, už nikdy nebude chtít jinou.

Bramborová kaše

Lahodně krémová s porcí strouhaného parmazánu

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Hovězí na madeiře, telecí závitky nebo snad paštika z kachních jater? Taková jídla byste v meziválečném období na...

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází...
REKLAMA

Přidat komentář