I když si možná myslíte, že na tom nic není, ukážeme vám, jak správně vařit vejce. Na Velikonoce se vám to bude hodit!
Důležitý je začátek. Vejce včas vytáhněte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pokud jste je nestihli půl hodiny před vařením vytáhnout z ledničky, počítejte s tím, že se budou vařit déle. Voda by se neměla vařit klokotem, ale jen jemně vřít. Vejce do ní vkládejte opatrně po jednom, aby se nerozbila.
Vejce naměkko vaříme tři minuty. Záleží však na velikosti. Větší vejce se budou vařit déle. Po uvaření je okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Zastaví se tak var a skořápka se vám bude lépe loupat. Správně uvařené vejce naměkko má téměř tuhý bílek a prohřátý žloutek.
Když vaříte vejce nahniličko, trvá to zhruba sedm minut. Po této době bude mít vajíčko zcela tuhý bílek a krémový, tekutý žloutek.
Natvrdo vařte středně velké vejce deset minut. Pak bude bílek i žloutek zcela tuhý. Vejce nepřevařte. Žloutek by měl nazelenalé okraje.