Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bleskové zelené kari

Average: 3.2 (10 hlasování)

Lucka vás dnes naučí náš nejoblíbenější recept na asijské zelené kari. Pokud ho milujete, ale jeho příprava od základu vám přijde příliš složitá a náročná, její recept vás přesvědčí o opaku. Kombinaci zeleniny můžete zvolit podle vlastní chuti, v redakci jsme si ale nejvíce oblíbili brokolici, hrášek a zelený chřest. S tímhle příjemně pikantním receptem si závěr chřestové sezony opravdu vychutnáte!

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobry den, jsem z toho ponekud zmateny, jmenujete to jako "Zelene kari" a podle receptu to tak i vypada - ale nikde jsem nenasel okamzik, kdy byste se opravdu zminili o "kari" - koreni. Kdy se tam pridava kari, nebo kari pasta prosim? Nebo tam neni a jen tomu "tak rikate"?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, kari je typ pokrmu známý v celé jihovýchodní Asii (jen namátkou existuje indické, thajské, indonéské a mnoho dalších...). Variant kari je nespočet a ve své původní podobě jde o pokrm ze zeleniny nebo masa nebo ryb/mořských plodů (případně kombinaci uvedeného, může být vegetariánské i masité) dušený v tekutině (např. v kokosovém mléce nebo zeleninovém/ masovém / rybím vývaru) se směsí koření. A tady se dostáváme k vašemu dotazu: tzv. kari koření či kari pasta je vynález, který měl usnadnit vaření kari Evropanům, kteří si kořenící směs neuměli sami namíchat (podle Wikipedie za něj vděčíme Britům, kteří coby koloniální vládci Indie chtěli vařit tamní jídla i po návratu domů). Při vaření kari ale kari koření, ani pastu nepotřebujete – směs koření si můžete sám namíchat a každá asijská rodina i profesionální kuchař používá vlastní směs, která se mění v závislosti na regionu, odkud pochází, typu kari, který chce vařit (ke krevetám jde jiné koření než k masu) i rodinných zvycích. Základem kořenící směsi je téměř vždy koriandr a chilli paprička (kterých je také mnoho druhů), často se používá kurkuma (která dodává kari typicky žlutou barvu), zázvor, římský kmín, citronová tráva a mnoho dalšího koření... Variant kari je nepočítaně a kořenící směsi i pořadí přidávání ingrediencí se liší recept od receptu. Takže v našem receptu si kari pastu vlastně vyrobíme sami rozmixováním koření, a hotovou kari pastu tudíž nepotřebujeme.
Obrazek uzivatele
Dekuji velmi za vycerpavajici odpoved. Neni to tak, ze bych netusil ze "kari" existuje i jako obecnejsi termin pro specifickou "skupinu" pokrmu, nicmene mne zmatlo to, ze v receptu se neobjevuji koreni, ktera jsem pro takovy typ jidla ocekaval, pripadne ktera jsou vetsinou v kari-paste - jak jste sama uvedla - kurkuma a rimsky kmin. Koriandr, chilli a zazvor tam davate. Sul ne ale to zaridi ta rybi omacka. Urcite to zkusim uvarit, musi to byt dobre.

Nicmene, kdyz uz si povidame, zajimal by mne vas nazor na toto: Behem turisticke navstevy Sri Lanky jsem byl na takovem mini-kurzu vareni tradicni kuchyne u nejake pani, ktera proste za nejaky peniz cca za 2 hodiny se zajemcem v jeji zahradni kuchyni udelala v malem objemu asi 7 ruznych chodu vcetne salatu. Ta jidla mela velmi podobny zaklad, jelikoz mne zajimala pouze vegetarianska kuchyne, dalo se to stihnout. Snad ve vsech bylo kokosove mleko. Ale pouzivala ho tak, aby se varilo cca max 2 minuty a explicitne mne na to upozornovala. Pritom nikde jinde jsem takove omezeni necetl - a to jsem primo googlil jestli si na delku vareni kokoseoveho mleka je treba davat pozor. V cestine ani anglictine jsem nenasel zadnou zminku s vyjimkou toho, ze nekdo resil, zda se srazi nebo ne (udajne ne, ani po nekolika hodinach). Ja ho varival drive i dele, ted se snazim ho dlouho nevarit. Coz ale obcas nejde. Je to jen jeji/tamni zvyk, nebo to ma nejaky duvod o kterem byste vedela? A jak rikam, nema smysl to hledat... jen jestli vite o necem takovem "z hlavy".

Dekuji, Milan M.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Milane, jelikož nejsem odborník na asijskou kuchyni, nahodila jsem Váš dotaz v redakci, kde naopak některé členky (třeba šéfredaktorka Lucka) mají s vařením kari a dalších asijských dobrot zkušenosti velmi bohaté (loni dokonce holky z redakce na Apetit piknik připravovaly tři kari pasty a jen shánění ingrediencí bylo velmi zábavné).
Výsledek všeobecné porady zní: přesně nevíme, proč by se kokosové mléko nemělo dlouze vařit, ale předpokládáme (pokud to skutečně není jen osobní zvyk té paní), že v místě původu se používají převážně čerstvé suroviny – tedy, že kokosové mléko není z plechovky, ale vymačkané přímo z čerstvých plodů. Důvodem pro krátké vaření by tedy mohla být snaha zachovat v co největší míře právě onu čerstvou chuť. Rychlé převaření poslouží k zahubení případných mikroorganismů. Čím déle by se mléko vařilo, tím více začínají dominovat v receptu další chutě (koření, omáčky apod.). V případě kokosového mléka z plechovky si myslíme, že tam délka vaření chuť tolik neovlivní, protože už je konzervované, a tudíž se vařením příliš nezmění.
Obrazek uzivatele
Opet dekuji za odpoved. Popravde nevim, jakeho puvodu bylo kokosove mleko, ktere jsme pouzivali, ale jelikoz tam byly kokosy uplne vsude tak asi neni duvod ho tam kupovat. Dnes jsem narazil n YouTubu primo i na video natocene na Sri Lance z vareni Kiri hodi (kokosove kari) a vari to 10 minut na ostrem ohni... Asi neni duvod k obavam, jak pisete.

S pozdravem Milan M.

Přidat komentář