Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňové rizoto z listopadového čísla Apetitu

Zatím nehodnoceno
Také se každý rok těšíte na dýňovou sezonu? My rozhodně ano! Dýně totiž mají téměř nekonečný potenciál. Tolik skvělých receptů! Dýňová polévka, dýňová bábovka, dýňové rizoto... Právě recept na lahodné jemné rizoto najdete v listopadovém čísle, které je ještě do úterý 12. 11. 2019 v prodeji. Od focení se stalo radakční stálicí, a tak ho vaříme zas a znova! Nalistujte tedy stranu 63 (nebo si přečtěte recept níže) a pusťte se s námi do vaření!
 

Starší čísla Apetitu (včetně listopadového) můžete objednat na send.cz.

Recept:

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

 

Ingredience:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 300 g rýže arborio
  • 300 g máslové dýně, oloupané, zbavené
  • semínek a nastrouhané nahrubo
  • 125 ml bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru, horkého
  • 150 g mražené cukrové kukuřice, prolité v cedníku horkou vodou
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno + navíc k podávání
  • 1 citron, kůra najemno nastrouhaná + šťáva na ochucení ricotty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200–250 g (1 kelímek) ricotty
  • 2 snítky tymiánu, nejlépe citronového, lístky odrhnuté
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele

 

Postup:

1 Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte máslo a olej na středním ohni. Přidejte cibuli a za stálého míchání opékejte 4–5 minut do změknutí. Vmíchejte rýži a dýni a opékejte cca 1–2 minuty, než se rýže rovnoměrně obalí tukem. Přilijte víno a za stálého míchání vařte, dokud se nesvaří na poloviční objem. Bude to trvat asi minutu. Potom po naběračkách postupně přilévejte vývar. Vždy dobře promíchejte a nechte vývar vstřebat, než přidáte další. Vařte 20–25 minut, ke konci občas ochutnejte, aby byla rýže uvařená uvnitř na skus (al dente). Vmíchejte kukuřici a vařte ještě asi 2 minuty, aby se prohřála. Na závěr vmíchejte parmazán a citronovou kůru, osolte a opepřete podle chuti.

2 Ricottu ochuťte tymiánem a šťávou z citronu podle chuti.

3 Rizoto rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lžící ochucené ricotty a posypte nasekanou petrželkou.

Přidat komentář

Související recepty

Dýňová polévka

3

Dýňová bábovka s vlašskými ořechy

3.09836

Dýňové noky se šalvějovým máslem

3.133335