0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

nakládačky
ZDROJ: Jonathan Pielmayer/Unsplash
sdílet:

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na tipy pro správné pěstování nakládaček.

Okurky nakládačky patří mezi oblíbené tradiční delikatesy, i když jejich původ a způsob přípravy jsme převzali od našich německých sousedů. Receptů na správný nálev a kombinaci zeleniny a koření najdeme napříč kuchařkami a internetem spoustu.

Nikdy by však neměly chybět

  • kořenová zelenina
  • bobkový  list
  • nové koření
  • hořčičného semínka
  • snítka kopru

Naložené okurky můžeme 

  • použít jako sladkokyselý doplněk k zapečeným, smaženým a masovým pokrmům
  • přidat do řady salátů, pomazánek, omáček i polévek
  • zakomponovat do náplní, masových rolád či španělských ptáčků
  • jíst jen tak - rovnou ze sklenice či podávat jako součást švédských stolů apod.

Obliba této nakládané pochoutku je v Česku vskutku veliká, potvrzují to i údaje Českého statistického úřadu. Podle nich jich každý Čech průměrně spořádá 3 kg ročně. 

Tipy pro pěstování a bohatou úrodu

  • Chcete-li se vybavit domácími nakládanými okurkami až do příští sezóny, budete potřebovat i několik desítek sazenic. Bez opory se rostlina plazí po zemi, což může úrodě uškodit vzhledem k možnosti rychlejšího uhnívání plodů. Nakládačky tak můžeme po mírném vzrůstu vést po připravené konstrukci a pěstovat je vertikálně.

Na další tipy pro pěstování, hnojení a ochranu okurek před škůdci se můžete podívat na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada

  • K pěstování nakládaček není vždy zapotřebí velký záhon, v menším množství rostlinku bez problémů vypěstujete i ve větším květináči na slunném balkonovém místě. Úroda bude vzhledem k množství určena spíše k okamžité spotřebě než-li k velkému zavařování, nicméně chuť domácích okurek za to rozhodně stojí. 

Sklizeň okurek a příprava k zavařování

Na sklizeň okurek si musíme počkat přibližně 12 týdnů od vysetí. Plody průběžně kontrolujeme a dáváme pozor na přezrálé plody. Myslet bychom měli také na velikost, aby se okurky vešly do zavařovacích sklenic, proto sklízíme okurky o délce 3 až 7 cm.

  • K nakládání vedle dostatečného množství okurek budete dále potřebovat cukr či sacharin a další ochucující suroviny v podobě koření, bylinek a kořenové zeleniny
  • Nejdříve se pusťte do přípravy nálevu a ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, přidejte ocet, sacharin či cukerín (můžete vynechat), cukr, sůl a koření. Dokonalou chuť a vůni zajistí bobkový list, nové koření, hřebíček a hořčičné semínko.  
  • Dále se při domácím nakládání okurek neobejdete bez čistých vyvařených sklenic, do kterých nejprve naskládejte nakrájenou mrkev, cibuli, popřípadě i křen a snítky kopru, upěchujte připravené okurky a zalijte vychladlým nálevem. Zavíčkujte a přibližně 10 až 15 minut zavařujte.

Cukr nebo sacharin, co je lepší?

Sacharin prý dodává nakládačkám křupavost a mnozí se domnívají, že bez něj to zkrátka s nakládáním okurek nejde. I když byl sacharin dlouhá léta považován za bezpečné sladidlo, některé jeho chemické složky by podle odborníků mohly vést při nadměrné konzumaci k různým zdravotním neduhům.

Sacharin je náhradní sladidlo, které je až 500x sladší než cukr. Sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje žádné kalorie, nicméně má specifickou chuť a jeho použití není nezbytně nutné, pokud nejste diabetici.

Nechcete-li navyšovat množství chemických přídavků v potravinách, připravte si nálev bez sacharinu s použitím klasického cukru.

 

Související články

Nakládané cibulky
  • Tipy a triky

Nakládané cibulky

Nejen okurky, ale i drobounké cibulky jsou skvělé ve sladkokyselém nálevu. Nečekejte na léto a zavařujte i v zimě. Získáte skvělou chuťovku i přílohu, například k masovým pečínkám.   ...
Jak na nejlepší nakládané okurky
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší nakládané okurky

Kyselé okurky jednoznačně vévodí žebříčku oblíbené nakládané zeleniny. Jak zavařit nejlepší okurky, jak připravit lák? S námi budou vaše nakládané okurky hvězdami na talíři se sekanou, řízkem nebo šunkafleky!   ...
Aby okurky křupaly
  • ARCHIV / nepridavat nove

Aby okurky křupaly

Existuje mnoho dobrých rad na přípravu okurkového salátu. Pokud jste jeho milovníky, pak si nenechte ujít tu následující. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit