Nová registrace Zapomenuté heslo

Arepas: Křupavé placky z Venezuely připravíte ze tří ingrediencí

30. 4. 2025
Venezuelské placky arepas
Stockfood

Jemné, vláčné uvnitř, s křupavou kůrkou a hotové doslova za pár minut. Arepas nejsou jen obyčejné placky – jednoduché těsto z kukuřičné mouky a vody proměníte ve snídani, večeři i originální pohoštění pro hosty. Tyhle malé kapsy můžete naplnit čímkoli, co máte rádi: trhaným masem, sýrem, avokádem nebo třeba hummusem. Připravte se: na arepas vzniká závislost rychleji, než stihnete dojíst první kousek.

Ptáte se, co vlastně arepas jsou? Tyto venezuelské placky se připravují z předvařené bílé kukuřičné mouky (říká se jí masarepa nebo třeba harina PAN) a jsou bez lepku, nadýchané a jemně nasládlé.

  • Připravují se ze směsi mouky, vody a špetky soli žádné droždí, žádné dlouhé kynutí. Jen zamíchat, vytvarovat bochánky a za chvíli už pečete.
  • Tradičně se připravují na suché pánvi a pak se ještě krátce zapečou v troubě. Výsledkem je placka s tenoučkou křupavou kůrkou a vláčným vnitřkem, kterou můžete plnit čímkoli, co máte rádi.
  • Ve Venezuele jsou arepas něco jako u nás chleba. Najdete je v každém bistru, u pouličních stánků i v restauracích. U nás jsou zatím trochu neobjevené – což je škoda. Protože jakmile je jednou ochutnáte, budete je chtít připravovat pořád.

Kde sehnat tu správnou mouku na arepas?

Areparina je předvařená kukuřičná mouka určená právě na arepas. Seženete ji ve specializovaných prodejnách, některých supermarketech nebo online. Jakmile ji máte, cesta k dokonalým arepas je otevřená: zaděláte těsto, vytvarujete placky a opečete je dozlatova.

Jak doma připravit arepas? Snadněji už to nejde

Na tuhle dobrotu nepotřebujete žádné speciální vybavení: stačí vám jedna mísa, půl hodinky času a tři základní suroviny. Plus trochu oleje na opečení – a to se u nás jako ingredience ani nepočítá.

  • Suroviny: 2 lžičky soli, 2 hrnky (326 g) předvařené bílé kukuřičné mouky na arepas (např. P.A.N. Masarepa) + na poprášení, 1 lžička rostlinného oleje + na smažení, máslo, strouhaný sýr (např. queso blanco, mozzarella, čedar, gouda) a/nebo plátky avokáda k podávání

Postup

  1. Ve velké míse rozmíchejte ve 2 ½ hrnku teplé vody sůl.
  2. Postupně přisypávejte kukuřičnou mouku a rukama intenzivně míchejte, dokud nevznikne měkké, vláčné těsto. Hněťte asi 2 minuty, aby nezůstaly větší hrudky. Těsto by mělo být vlhké, ale nelepivé. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Pokud se při tvarování drolí, přidejte po lžících vodu. Přikryjte a nechte aspoň 10 minut odpočinout.
  3. Těsto rozdělte na 8 částí a vytvarujte z nich placky asi 10 cm široké a 1 cm silné. Dlaně si předtím potřete olejem. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a zakryjte fólií, aby neosychaly.
  4. Troubu předehřejte na 90 °C. Na nepřilnavé nebo litinové pánvi rozehřejte půl lžičky oleje na středně vysokou teplotu. Placky opékejte pod pokličkou 7–9 minut, až se na spodní straně objeví zlatavé skvrnky. Odkryjte, otočte a dopečte bez pokličky 4 minuty, dokud nejsou i z druhé strany zlaté a placky nezní dutě při poklepání. Udržujte teplé v troubě. Pánev mezi várkami lehce naolejujte.
  5. Podávání: Teplou arepu chyťte do utěrky a ostrým nožem rozřízněte jako pita chléb. Uvnitř může být lehce vláčná – kdo chce, může část těsta vyškrábnout. Naplňte máslem, sýrem a/nebo avokádem a podávejte.

Tip: Správně upečené arepas by měly jít rozpůlit nožem jako pita chleba. Tím vznikne kapsa, kterou naplníte, čím je libo. Arepas se hodí jak k snídani, tak k večeři. Jsou skvělé i na brunch nebo jako originální občerstvení na party.

Čím arepas naplnit?

Arepas jsou skvělé i v tom, že je můžete naplnit podle chuti – slaně i sladce. Stačí rozříznout placku a dovnitř přidat to, na co máte právě chuť. Inspiraci najdete v klasických i neobvyklých kombinacích:

  • Reina Pepiada: venezuelská klasika: trhané kuřecí maso s avokádem a majonézou
  • Sýrová varianta: s roztékajícím se sýrem uvnitř (zkuste mozzarellu nebo goudu)
  • Masová arepa: s trhaným hovězím, vepřovým nebo pikantní chorizem
  • Veggie plnění: s hummusem, grilovanou zeleninou, avokádem a koriandrem
  • Sladká arepa: s máslem, medem nebo oříškovým máslem

Tajemství dokonalé arepy?

  • Těsto nesmí být ani řídké, ani příliš tuhé: mělo by držet tvar, ale být měkké na dotek.
  • Při pečení nezapomeňte na trpělivost: arepas chtějí střední teplotu a čas, aby se propekly a vytvořily křupavou kůrku.
  • A pokud si chcete arepas opravdu užít, nenechávejte je dlouho chladnout. Nejlepší jsou hned po upečení, ještě teplé!

Arepas jsou jednoduché, vláčné a skvěle se hodí k plnění. Pokud máte tři základní ingredience a pánev, můžete si během chvilky připravit teplé a nadýchané placky, které vás přenesou až do slunné Venezuely. A kdo by si něco takového nechal ujít?

Zdroje: going.com, Wikipedia, minimalistbaker.com, epicurious.com, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Italský chléb focaccia

Sdílet článek

Mexická kuchyně Rychlé recepty Zahraniční kuchyně Jihoamerická kuchyně Bez lepku

Související články